حتما با مواجهه شکرک و کپک زدن در مربا سر و کار داشتهاید. اما باید بدانید که با رعایت مراحل مناسب میتوانید به سادگی از شکرک و کپک زدن انواع مربا جلوگیری کنید. در سرویس آشپزی، دلیل شکرک و کپک زدن مربا را برای شما توضیح میدهیم و راه حلهایی برای پیشگیری از کپک زدن و رفع شکرک زدن مربا را به شما ارائه خواهیم کرد.
توضیح درباره مارمالاد
مارمالاد یک نوع فرآورده کنسروی است که از ترکیب میوه و شکر تهیه میشود و به طور معمول عاملی مانند ژلاتین به آن اضافه میشود تا به شکل ژلهای درآید. در فرهنگ انگلیسی و آمریکایی، مارمالاد به عنوان یک نوع کنسرو معمولاً از پرتقال یا سایر مرکبات تهیه میشود و به آن اشاره میشود.
تهیه مارمالاد و کاربردها
برای تهیه مارمالاد، معمولاً میوه قاچزده به همراه پوست آن، به مدت طولانی پخته میشود تا پوست و گوشت میوه کاملاً نرم شوند. مارمالادها بهویژه مارمالاد پرتقالی، انواع بسیار زیادی دارند و معمولاً با نان به عنوان صبحانه سرو میشوند.
نکته مهم در تهیه مربا
حتما به خاطر داشته باشید که اگر در حین پخت مربا، حرارت را بالا ببرید، آب میوه و شربت زودتر تبخیر میشوند. با این کار، پخت مربا سریعتر اتفاق میافتد، اما باید توجه داشت که این عمل میتواند دلیل شکرک زدن مربا باشد، زیرا بعد از گذشت زمانی، دانههای شکرک روی لبه و دیواره ظرف مربا شکل میگیرند.
توضیح درباره مربا
مربا یا لیچار، نوعی ترشی و شیرینی است که از پختن میوه با شکر تهیه میشود. این محصول معمولاً در ظروف دربسته نگهداری میشود و برای مدت زمان طولانی قابل نگهداری است. همچنین، برای افزودن شیرینی به مربا، میتوان از پکتین طبیعی یا مصنوعی و عسل نیز استفاده کرد.
نکات مهم در تهیه مربا و مارمالاد
در این قسمت، نکات کوچک و بزرگ مربوط به تهیه مربا و مارمالاد برای شما آماده شده است و امیدواریم که توجه شما را به خود جلب کند.
کپک زدن مربا
مربا و شربت خانگی زمانی کپک میزنند که قوام آنها مناسب نباشد و شل باشند. اگر یک یا دو روز پس از تهیه مربا، متوجه شدید که آن رقیق شده است، میتوانید آن را دوباره روی اجاق بگذارید و بجوشانید تا قوام بیاید.
هرگز مربا را در ظرف خیس نریزید.
شکرک زدن مربا
مربا زمانی شکرک میزند که مقدار شکر و شیرینی آن افزایش یافته و یا مربا با حرارت بالا جوشانده شده باشد. در این صورت، میتوانید دوباره آب جوش روی مربا بریزید و آن را بجوشانید. برای کاهش شیرینی مرباهای بسیار شیرین، میتوانید از کمی آبلیمو استفاده کنید.
در واقع، کم بودن میزان قند تغییر یافته موجود در مربا، مهمترین عامل شکرک زدن محسوب میشود. هرچند شکرک زدن نشانهای از فساد یا پایین بودن کیفیت مربا نیست و میتوان آن را با خیال راحت مصرف کرد.
تأثیر میزان قند و اسیدیته در جلوگیری از شکرک زدن مربا
بهتر است بدانید که اگر میزان قند و اسیدیته مرباها تنظیم شود، میتوان از شکرک زدن آنها جلوگیری کرد.
اگر قصد تهیه مربای خانگی دارید و میخواهید جلوی شکرک زدن آن را بگیرید، باید دو نکته را در نظر داشته باشید. اولاً، قند اینورت به طور خودکار در مرباهایی که از میوههای ترش تهیه میشوند، به دلیل اضافه کردن شکر به آنها تشکیل میشود و جلوی شکرک زدن آنها را میگیرد. دوماً، در تهیه مربا از میوههای شیرین، برای جلوگیری از شکرک زدن مربای آنها، باید در طول زمان پخت، حدود یک قاشق غذاخوری سرکه یا آبلیمو اضافه کرد تا قندهای اینورت تشکیل شود.
چگونه با مربای کپک زده برخورد کنیم؟
اگر روشهای جلوگیری از شکرک و کپک زدن مربا را رعایت کرده ولی باز هم مربای شما کپک زده باشد، در این صورت باید اقداماتی را انجام دهید. ابتدا، اگر کپکهای عمیقی در مربای شما وجود دارد، حتماً آن را دور بریزید. اما اگر کپک روی مربا یک لایه سطحی و نازک داشت، بخش کپک زده را جدا کنید. سپس، مربا را دوباره در یک ظرف بریزید و آن را بجوشانید. پس از اینکه غلظت مربا به حد کافی رسید و باکتریهای مضر از بین رفتند، آن را به شیشه تمیز و خشک منتقل کنید.
راهنماییهای تهیه مربای خوب
برای تهیه مربای خوب، به چند نکته باید توجه کرد:
- همیشه از میوه سالم و تازه استفاده کنید. میوه باید بدون لک و زیاد رسیده و له نباشد.
- برای معطر کردن مربا، میتوانید از گلاب، دانههای هل، وانیل و چوب دارچین استفاده کنید. همچنین، برای رنگآمیزی، میتوانید از زعفران یا رنگهای مجاز خوراکی استفاده کنید.
- بهتر است مرباها را در ظرف لعابی تهیه کنید، به جز مربای به که باید در ظرف مسی تهیه شود.
- توضیح درباره قوام آمدن شربت و راهنمای تهیه آن
- قوام آمدن شربت به این معنی است که مقدار شکر و آب به حدی غلیظ شود که میوه در آن کپک نزند. برای تشخیص قوام شربت و مربا، پس از خنک شدن، میتوانید با حالت کش دار، آنها را از قاشق بریزید.
- برای تهیه شربت ساده، میتوانید به شربت در حال جوش، یک عدد سفیدهی تخم مرغ اضافه کنید، اما آن را قاطی نکنید. پس از چند دقیقه، خواهید دید که سفیدهی تخم مرغ سفت و رنگ آن تیره میشود، اما رنگ شفاف مربا حفظ میشود.
- زیاد جوشاندن مربا میتواند باعث تیره شدن رنگ آن شود. همچنین، اگر مربا را از میوهی خیلی شیرین تهیه میکنید، در اواخر پخت، میتوانید کمی آبلیمو به آن اضافه کنید.
- هنگام پختن مربا، بجز مربای به، درِ ظرف باید باز باشد تا رنگ آن تغییر نکند. در مورد مربای به، درِ ظرف باید بسته باشد تا رنگ مربا قرمز شود.
- هر نوع عطر مایهای (اسانسی) که برای معطر کردن مربا به کار میبرید، باید در اواخر پخت به مربا اضافه شود.
- در مورد اکثر مرباها، بهتر است بلافاصله پس از تهیهی مربا، آن را داخل شیشه نریزید و آن را یک شب در ظرفی که مربا را در آن پخته اید، نگه دارید. اگر فهمیدید غلظت شربت مناسب است، آن را درون شیشه بریزید و اگر مربا بیش از حد رقیق بود، دوباره آن را بجوشانید و بعد از آن که کاملاً سرد شد، آن را درون شیشه بریزید.
- برای نگهداری طولانی مدت مربا، شیشه را پر کنید و درِ آن را محکم ببندید و در قابلمهی آب جوش قرار دهید، به گونهای که آب کاملاً روی شیشه را بپوشاند و ۵ تا ۱۰ دقیقه بجوشانید. سپس آن را بردارید و کنار بگذارید تا سرد شود. در این حالت، میتوانید مربا را به مدت طولانی نگه دارید.
- شناور شدن و جدا شدن مربا از شربت، به دلیل استفاده از میوهی نارس یا میوهای که خوب پخته نشده است، یا زمانی که آن را از حرارت برداشته و بلافاصله درون شیشه ریختهاید، رخ میدهد.
- برای تهیهی مرباهایی که از پوست میوه تهیه میشود، ابتدا باید تلخی آن را بگیرید مانند مرکبات. برای این کار، دو بار آن را در آب بجوشانید. سپس در صافی بریزید و ۲۴ ساعت در آب سرد قرار دهید و در یخچال نگه دارید. در طول این ۲۴ ساعت، چندین بار آب آن را عوض کنید.
نشانههای خراب شدن مربا
اولین روش برای تشخیص خراب شدن مربا، دیدن نشانههای کپک زدگی آن است. از دیگر نشانههای خرابی مربا میتوان به تغییر طعم و مزه آن اشاره کرد. مربا نباید مزه ترش یا تلخ داشته باشد. در این صورت، مربا را باید دور بریزید. اما باید به یاد داشت که شکرک زدن مربا، نشانهی خرابی آن نیست.
نظرات کاربران