در آغاز، باید بیان کرد که ترک اعتیاد و قطع استفاده از مواد مخدر باید به صورت خودسرانه انجام نشود و بهترین روش برای ترک اعتیاد، مراجعه به پزشک یا شرکت در کمپهای ترک اعتیاد است که باعث دوری از محیط زندگی فعلی و درمان تحت نظر پزشکان و روانشناسان مجرب در یک محیط مشارکتی میشود.
روشهای موثر برای ترک اعتیاد در محیط خانگی
بسیاری از افراد به دلایلی مانند راحتی در خانه، مشغلههای کاری، ترس از رسوایی، مشکلات مالی و غیره تمایل ندارند به کمپ مراجعه کنند.
برای ترک اعتیاد در خانه، روشهای مختلفی وجود دارد که هر کدام دارای مزایا و معایب خاص خود هستند و در این مقاله هم مزایا و معایب آنها را بیان خواهیم کرد.
مهمترین نکته در ترک اعتیاد در خانه این است که ابتدا باید با اراده و خواست خود فرد صورت گیرد و در ضمن تحت نظر پزشک یا متخصص مربوطه انجام شود. در غیر این صورت، ممکن است خطرناک باشد و همچنین احتمال بازگشت به وابستگی وجود داشته باشد.
اعتیاد دارای دو جنبه، جسمی و روانی، است
درمان جسمی بدون رسیدن به ریشهیابی عوامل ایجاد اعتیاد و بدون مداخله در جنبه روحی، بهرهای ندارد و فرد به دلیل وجود انگیزههای روانی، دوباره به مواد مخدر روی میآورد. یکی از مزایای ترک اعتیاد در کمپهای ترک اعتیاد این است که بخش عمدهای از درمان به جنبههای روحی و روانی بیمار و ریشهیابی علل گرایش به اعتیاد اختصاص داده میشود که توسط روانشناسان و مددکاران ماهر انجام میگیرد. علاوه بر این، در برخی از کمپهای ترک اعتیاد از مشاوره و کمک افرادی که قبلاً با اعتیاد درگیر بودهاند و اکنون بهبود یافتهاند، در جلسات گروهی مانند جلسات NA (نارکوتیکس آنونیموس) استفاده میشود. این افراد، به دلیل تجربه خود، میتوانند بهترین مشاوران و یاران برای افراد در حال ترک اعتیاد باشند.
ترک اعتیاد در خانه میتواند به دو روش انجام شود:
روش ترک ناگهانی مواد مخدر:
در این روش، فرد به صورت ناگهانی مصرف مواد مخدر را قطع میکند. اما باید توجه داشت که این روش ممکن است خطرناک باشد. ترک ناگهانی در منزل و بدون مشورت پزشک، برای افرادی که سابقه مصرف زیاد داشته یا بیماریهایی دارند، ممکن است عوارض خطرناکی مانند تشنج، سکته مغزی، حمله قلبی و غیره را به همراه داشته باشد. با راهنمایی و کمک پزشک، میتوان این علائم را کنترل کرده و در حد ممکن از عوارض خطرناک جلوگیری کرد.
روش سنتی و تدریجی:
در این روش، فرد تلاش میکند مصرف مواد را به تدریج کاهش داده و در نهایت به صفر برساند. این روش نسبت به روش ناگهانی ارجحیت دارد، اما همچنان احتمال بازگشت به مصرف وجود دارد. علاوه بر این، این روش عوارض کمتری دارد و اگر تحت نظر روانشناس قرار گیرد و از روشهای روان درمانی استفاده شود، احتمال بازگشت نیز کاهش مییابد.
در هر صورت، ترک اعتیاد در خانه نیازمند اراده قوی فرد و همراهی پزشک یا روانشناس است تا بتوان بهترین نتیجه را در ترک اعتیاد به دست آورد.
یکی از روشهای ترک اعتیاد به تریاک در خانه
استفاده از داروهای ترک اعتیاد است. یکی از این روشها ترک تریاک با استفاده از متادون است. اما باید به یاد داشت که برای انجام این کار حتماً باید با تجویز و نظر پزشک متخصص انجام شود. در غیر این صورت، نه تنها موثر نخواهد بود، بلکه ممکن است باعث اعتیاد به داروهای ترک نیز شود. متادون و B2 از جمله داروهایی هستند که برای ترک تریاک استفاده میشوند.
متادون بهبود وضعیت عمومی بیمار و کاهش علائم روانی ناشی از ترک را فراهم میکند. اما در صورت مصرف خودسرانه و بدون تجویز و تعیین میزان مناسب، میتواند منجر به وابستگی و اعتیاد شود.
علاوه بر این، طب سنتی روشهایی را برای ترک اعتیاد پیشنهاد میدهد تا عوارض دوره ترک را کاهش دهد. با این حال، باید توجه داشت که بسیاری از داروهایی که به نام داروهای گیاهی در بازار عرضه میشوند، تقلبی هستند و در واقع شامل داروهای آرامبخش غیرگیاهی مانند متادون، آستامینوفن، قرص B2، ناپروکسین و غیره هستند.
گیاه افتیمون:
روزانه، میتوانید ۲ قاشق مرباخوری پودر گیاه افتیمون را همراه با آب پنیر مصرف کنید. این ترکیب باعث سمزدایی بدن و تمیزی روده و معده میشود. همچنین، آب پنیر با نفوذ به بافتهای بدن، باعث خروج اخلاط کثیف و فاسد از بدن میشود. میتوانید گیاه افتیمون را از عطاری تهیه کنید.
برگ آلوئه ورا با عسل یا شیره انگور:
مصرف ترکیب ژل آلوئه ورا و عسل یا شیره انگور به میزان یک قاشق مرباخوری، به صورت روزانه و در فواصل ۸ ساعتی، علائم ناشی از ترک را کاهش داده و ترک را آسانتر میکند.
اسپند:
مصرف ۲ الی ۱۰ گرم دانه اسپند به همراه پودر شاخه و برگ آن، به فرد کمک میکند تا بدون درد و خماری مصرف تریاک را ترک کند. در این مورد، باید توجه داشت که دانه اسپند نباید پودر شود.
درد ناشی از ترک کمک کند.
مصرف دمنوشهای گیاهی:
مصرف روزانه دمنوشهایی مانند مریمگلی، آویشن، گل بابونه، گل شقایق نعمانی همراه با عسل و آبلیمو برای ترک اعتیاد به تریاک موثر است.
- ماساژ درمانی:
استفاده از ماساژ کل بدن با روغن زنجبیل، سیاهدانه یا روغن بادام میتواند به کاهش درد ناشی از ترک کمک کند. - مصرف دمنوشهای گیاهی:
مصرف روزانه دمنوشهایی مانند مریمگلی، آویشن، گل بابونه، گل شقایق نعمانی همراه با عسل و آبلیمو برای ترک اعتیاد به تریاک موثر است.
چند راهکار برای پاک ماندن بعد از ترک:
- مشغول کردن خود با کار یا عضویت در باشگاه ورزشی و دنبال کردن رشتهای خاص
- دوری کردن خود از دوستان و محیطی که انگیزه مصرف به شما میدهند
- شرکت در جلسات مشاوره و همدردی گروهی معروف به NA. این جلسات معمولاً در کمپها یا مراکز ترک اعتیاد برگزار میشوند و فرصتی برای تبادل تجربیات و ایجاد انگیزه برای پاک بودن فراهم میکنند
- داشتن انگیزه و اراده قوی برای ترک. انگیزه میتواند از عواملی مانند خانواده، همسر و فرزندان، شغل، موقعیت اجتماعی و سایر موارد مشابه نشأت گیرد
- استفاده از بهترین و سریعترین روش ترک اعتیاد در منزل، که نیازمند صبر، تعهد، تصمیم قطعی و دلایل قوی است تا فرد را به تحمل سختیها و ادامه مسیر ترغیب کند. همچنین، تحت نظر و مشاوره پزشک یا متخصصان مربوطه قرار گرفتن نیز ضروری است.
کلام آخر:
معمولاً، افراد به دلیل احساس امنیت و آرامش بیشتر در محیط خانه، به راحتی ترک اعتیاد را میتوانند انجام دهند. اما باید توجه داشت که افرادی که از روش ترک اعتیاد در خانه استفاده میکنند، بیشتر در معرض بازگشت به اعتیاد و مصرف مجدد مواد قرار دارند نسبت به افرادی که روش ترک اعتیاد را در کلینیک یا کمپ انتخاب میکنند.
نظرات کاربران