تقریباً همه ما با قرصهای شل کننده عضلات آشنایی داریم. گرفتگی عضلات احتمالاً برای تمامی افراد رخ میدهد و ممکن است باعث درد شود. انقباض غیر ارادی عضلات معمولاً در بخشی از بدن رخ میدهد که با درد شدید همراه است. در این شرایط، برای مدتی درمان درد و گرفتگی با قرصهای شل کننده عضلات میتوان انجام داد.
با این حال، استفاده از این قرصها همانند سایر داروها، باید در مصرف آنها احتیاط کرد. این قرصها برای درمان اسپاسم عضلانی و درمان دردهای ناشی از گرفتگی عضلات مصرف میشوند. در این مقاله، علاوه بر آشنایی با اسپاسم عضلانی، با قرصهای شل کننده عضلات آشنا خواهید شد و نکات مهمی که در مصرف آنها باید رعایت شود را خواهید دانست.
محققان عرصه پزشکی بیش از ۱۵ اختلال عضلانی-اسکلتی را شناسایی کردهاند که ممکن است عضلات را درگیر اسپاسم کنند. بیشتر این اختلالها در نتیجه حرکات ناگهانی اتفاق میافتد. عواملی مانند به کارگیری بیش از حد عضلات، چاقی، دیابت و سن بالا نیز میتواند در اسپاسم عضلات نقش داشته باشند. این گرفتگیها بیشتر در عضلات شانه، گردن، کمر و یا پا رخ میدهند و گاهی طوری شدید میشوند که بیمار به دنبال کاهش فوری درد خواهد بود.
درد عضلانی ممکن است به دو صورت اسپاسم یا اسپاستیسیته خودنمایی کند. اسپاسم گرفتگی و انقباض ناگهانی ماهیچه هاست، اما اسپاستیسته نوعی گرفتگی دائمی است که با سفتی و خشکی عضلات همراه است. یکی از راههای تسکین سریع درد استفاده از قرص شل کننده عضلات است.
تمام قرصهای شل کننده عضلات، برای رهایی فوری از درد ناشی از گرفتگی عضلات، قابلیت عملکرد یکسانی دارند. اما نوع مواد دارویی تشکیلدهنده آنها با یکدیگر متفاوت هستند. در اینجا، دو گروه قرص موثر برای درمان اسپاسم عضلانی و اسپاستیسیته را معرفی خواهیم کرد.
قرصهای غیر نسخهای برای اسپاسم عضلانی وجود دارند که به داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی معروفند. این داروها انواع مختلفی دارند و نوع قوی آنها باید حتماً با تجویز پزشک مصرف شود. داروهایی مانند ایبوبروفن و ناپروکسن از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی هستند که برای تسکین درد و شل شدن عضلات استفاده میشوند.
در صورت مصرف بیش از حد، این داروها ممکن است عوارضی مانند ناراحتی معده را به همراه داشته باشند. این قرصها به عنوان قرص شل کننده عضلات پا و گردن نیز معرفی میشوند.
همچنین، داروی استامینوفن نیز به صورت کپسول و قرص در دسترس است و میتواند به کاهش شدت دردهای ناشی از گرفتگی عضلات کمک کند. استفاده از این قرصها معمولاً در زمان گرفتگی معمولی عضلات توصیه میشود و در موارد حاد، قرصهای دیگری توصیه میشود.
قرص شل کننده عضلات به منظور رفع اسپاستیسته عضلانی طبیعی استفاده میشود و قرصهای قویتر در موارد گرفتگیهای عضلانی شدیدتر نیز به کار گرفته میشوند.
موارد استفاده این دست قرصها عبارتند از:
باکلوفن
به عنوان بهترین قرص شل کننده عضلات کمر در مواردی که التهاب عضلات اعصاب نخاعی درگیر شده باشد، موثر است. همچنین، بیماران دچار ام اس که از گرفتگی عضلات رنج میبرند، میتوانند با مصرف این قرص از شدت درد کاسته و فعالیت ماهیچهها را بهبود بخشید. این دارو در دوزهای ۱۰ و ۲۵ میلیگرم در داروخانهها موجود است و عوارض شایع آن شامل خواب آلودگی، گیجی و ضعف است.
قرص شل کننده عضلات متوکاربامول، به سرعت التهاب را کاهش میدهد. این دارو در موارد دردهای عضلانی و استخوانی حاد مفید است و در موارد اسپاسم کمر، درد گردن و آرتروز استفاده معمول دارد. این دارو با اثر بر تکانههای عصبی، عضلات را آرام میکند و تأثیر مستقیمی بر عضلات ندارد. با این حال، بسته به شدت درد، ممکن است این دارو در ترکیب با داروهای دیگر موثرتر باشد.
کاریسوپرودول
قرص شل کننده عضلات قویترین نمونه از این دسته داروهاست که برای شل کردن عضلات گرفته کمر و سایر نقاط بدن استفاده میشود. این دارو با جلوگیری از ارسال سیگنالهای درد به مغز، علاوه بر اثر شل کننده، اثر آرامبخشی نیز دارد. با این حال، به دلیل این که خواص آرامبخشی دارد، نباید همراه با داروهای مرکزی عصبی یا الکل مصرف شود. همچنین، مصرف طولانی مدت این دارو ممکن است به وابستگی منجر شود.
تیزانیدین
دارویی برای رفع گرفتگیهای مدت دار عضلانی است که به سفتی عضلات منجر شدهاند. این دارو بر روی اعصاب مغزی و نخاعی تأثیر میگذارد و باعث رفع ناراحتی عضلانی میشود. معمولاً تجویز این قرص با مقادیر کم آغاز میشود و با افزایش دوز ادامه مییابد. در صورت بروز اختلالات خواب و مشکلات کبدی، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف دانترولن
دارویی موثر در درمان دردهای عضلانی است که با آزاد شدن یون کلسیم در بدن تأثیر مثبتی دارد. این دارو به طور مستقیم بر روی عضلات اسکلتی تأثیر میگذارد و با تنظیم کلسیم، به مدیریت التهاب آنها کمک میکند. در صورتی که بیمار از مشکلات کبدی مانند هپاتیت رنج میبرد، مصرف این دارو به شدت منع شده است. نوع تزریقی این دارو نیز در داروخانهها موجود است و تنها با تجویز پزشک و تحت کنترل، باید استفاده شود.
در مصرف قرصهای شل کننده عضلات بسیار دقت کنید
این قرصها عموماً با عوارضی همراه هستند که در هر مورد باید با دقت مصرف شوند. حتی اشتباه در مصرف دوز بالا در یک روز ممکن است مشکلات حرکتی و ضعف شدید را به همراه داشته باشد. البته در درمان گرفتگی عضلات، از کمربند پلاتینر برای گرفتگی عضلات ناحیه کمر، فیزیوتراپی و تحریک الکتریکی اعصاب نیز میتوان بهره برد تا از عوارض قرصهای شل کننده عضلات مصون بمانید.
در این مقاله، درباره قرصهای گوناگون شل کننده عضلات و موارد مصرف هر کدام، اطلاعات کاملی در اختیار شما قرار داده شده است. امیدواریم که برای مورد استفاده شما قرار گیرد. لطفاً نظرات خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید.
نظرات کاربران