راهنمای کامل کنترل این سندروم با اصلاح
تنبلی تخمدان که به آن سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز می گویند یکی از شایع ترین بیماری ها در زنان است. با بروز اختلال در عملکرد تخمدان ها مشکلی به نام تنبلی تخمدان به وجود می آید. در این مقاله می خواهیم به بحث پیرامون علل و علائم تنبلی تخمدان، درمان تنبلی تخمدان در خانه و اینکه برای درمان تنبلی تخمدان چی بخوریم؟! بپردازیم.
تنبلی تخمدان به این معنی است که یکی از سلول های تولید مثلی در تخمدان ها هر ماه به طور منظم رشد می کند و به اندازه ایده آل می رسد و ترک می خورد و آن را برای لقاح آماده می کند. اگرچه این وضعیت در زنان سالم رخ می دهد، اما این روند در زنان مبتلا به تنبلی تخمدان به شیوه ای متفاوت انجام می شود. دلیل اصلی این امر این است که تخم ها وظایف خود را به درستی انجام نمی دهند.
چه چیزی باعث تنبلی تخمدان می شود؟
علل تنبلی تخمدان به عنوان عملکرد ناقص هورمون ها شناخته می شود. اگر هورمون ها کار نکنند، هیچ تحریکی در سلول های تولید مثلی در تخمدان ها وجود ندارد و در این صورت رشد و نمو در سلول های تولید مثل اتفاق نمی افتد. به همین دلیل بارداری در زنان با اینرسی تخمدان اتفاق نمی افتد.
زنان مبتلا به بیثباتی تخمدان معمولاً وقتی پس از مدتها تلاش برای باردار شدن به پزشک مراجعه میکنند، متوجه میشوند که این مشکل را دارند. علاوه بر این، زنان مبتلا به تنبلی تخمدان نیز دارای بی نظمی قاعدگی هستند. در واقع، برخی از زنان وقتی به پزشک مراجعه می کنند به دلیل نامنظمی قاعدگی متوجه می شوند که واقعا تنبلی تخمدان دارند.
علائم تنبلی تخمدان چیست؟
سیکل قاعدگی نامنظم در واقع به عنوان مهم ترین علامت تنبلی تخمدان شناخته می شود. اگرچه برخی از بیماران در یک ماه دو دوره قاعدگی را تجربه می کنند، برخی از بیماران ممکن است قاعدگی را به تاخیر بیاندازند. به همین دلیل، مراجعه به پزشک برای زنانی که دچار بی نظمی قاعدگی می شوند مفید است.
علاوه بر این می توان گفت رشد مو در نواحی تناسلی نشان دهنده تنبلی تخمدان است. به عنوان مثال، در برخی از بیماران تاخیر یک ماهه در رشد مو یا رشد سریعتر به عنوان یک علامت شناخته می شود. در برخی بیماران، علامت تنبلی تخمدان به صورت درد در ناحیه شکم ظاهر می شود. زیرا تشکیل هر گونه درد در ناحیه تخمدان، شکم را درگیر می کند و شکایات مختلفی مانند درد شکم را نشان می دهد. در صورت مشاهده این مشکلات مراجعه به پزشک کاملا ضروری است و دانستن این نکته مفید است که علائم مورد نظر تنها از علائم تنبلی تخمدان نیست.
پس از تشخیص درمان اینرسی تخمدان، علل این وضعیت شناسایی شده و برنامه درمانی مناسب آغاز می شود. در طول درمان اینرسی تخمدان، معمولاً از داروهایی استفاده می شود که تخمک گذاری را فراهم می کنند. در این راستا برای خانم هایی که نمی خواهند باردار شوند از قرص های ضد بارداری یا قرص های قاعدگی استفاده می شود. اگر درمان که معمولا بین 6 تا 8 ماه ادامه می یابد، به درستی اعمال شود، تنبلی تخمدان به طور قطع برطرف می شود.
درمان تنبلی تخمدان در خانه
کندی عملکرد تخمک در زنان و ناتوانی در انجام وظایف آن به اندازه کافی تنبلی تخمدان نامیده می شود. یکی از رایج ترین مشکلاتی که مانع بارداری می شود، اینرسی تخمدان است. این مشکل به عنوان سندرم تخمدان پلی کیستیک شناخته می شود.
- مواد
- پیاز سفید با پوست قهوه ای روشن
- لیوان آب
آماده سازی و کاربرد
هنگام تهیه داروی پیاز برای تنبلی تخمدان، از پیازهای با پوست بنفش یا قرمز استفاده نکنید. باید پیاز با پوست قهوه ای باشد. همچنین دقت کنید پیازی که استفاده می کنید خشک و تازه باشد.
ابتدا پوست خشک پیاز را جدا کرده و در ظرفی آب با سرکه آماده کرده و در آن نگه دارید.
سپس 2 لیوان آب را در قابلمه ای بجوشانید و پیاز را چهار قسمت کرده و داخل آن بریزید.
بعد از 5 دقیقه جوشیدن، حرارت را خاموش کنید و بگذارید خنک شود.
صاف کرده و پس از سرد شدن کافی مصرف کنید.
بزرگترین توصیه به زنانی که آرزوی باردار شدن دارند. استفاده از آن 7 روز پس از پایان خونریزی قاعدگی آغاز می شود. مجدداً به مدت یک هفته، 10 روز قبل از شروع خونریزی قاعدگی بعدی انجام می شود.
علائم تنبلی تخمدان چیست؟
خونریزی قاعدگی شایع تر است: اگر شلی تخمدان در زنانی که بین 28 تا 30 روز قبل قاعدگی داشتند رخ دهد، این دوره ممکن است هر 15 تا 27 روز افزایش یابد.
احتمال سقط جنین افزایش می یابد: در نتیجه افزایش سن و کندی تخمدان ها ظرفیت تخمک گذاری کاهش می یابد. اگر تخمک های باقیمانده کافی یا سالم نباشند، خطر سقط جنین بیشتر می شود.
باردار شدن دشوارتر می شود: اگر تخمدان ها تنبل شده باشند، باردار شدن دشوارتر می شود. در این حالت روش درمانی IVF با تحریک تخمدان ها انجام می شود. با این حال، در نتیجه این وضعیت، تخم های کمتری شروع به تشکیل می کنند. مهم نیست که دوز تجویز شده چقدر بالا باشد، تخمدان ها نتیجه مطلوب را نمی دهند.
عرقیجات و گیاهان کوهی نیز از بهترین درمان های خانگی و طب سنتی برای کاهش علائم تنبلی تخمدان هستند. همچنین میتوان از خوردنی های ضدالتهاب مثل گوجه فرنگی، زردچوبه، سبزیجات فیبردار، روغن زیتون، ماهی و… کمک گرفت. همچنین به شدت از مصرف قند و شکر پرهیز کنید.
علل تنبلی تخمدان چیست؟
- کیست تخمدان
شایع ترین مشکلی که باعث می شود تخمدان ها نتوانند وظایف خود را به درستی انجام دهند، کیست تخمدان است. تشکیل کیست باعث می شود که تخمدان ها کندتر کار کنند.
- فشار و استرس
استرس که عامل اصلی بسیاری از بیماری هاست، باعث می شود بیشترین آسیب به اندام های هورمونی در بدن زن وارد شود. استرس، که بخش بزرگی از زندگی روزمره را پوشش می دهد، باعث می شود تخمدان ها بسیار کندتر کار کنند. مطالعات نشان می دهد که تنبلی تخمدان به میزان 30 درصد به دلیل استرس رخ می دهد.
- دریافت درمان های سرطان
استفاده از درمان های رادیوتراپی و شیمی درمانی باعث تنبلی تخمدان می شود. کندتر شدن تخمدان ها می تواند مانع بچه دار شدن در آینده شود.
- عدم تعادل هورمونی
بروز عدم تعادل هورمونی باعث تنبلی تخمدان می شود. 2 هورمون اساسی برای تولید مثل مورد نیاز است. استروژن در زنان و تستوسترون در مردان ترشح می شود. اگر استروژن به طور ناموزون ترشح شود، تنبلی تخمدان ممکن است رخ دهد. به همین دلیل پس از تشخیص اینرسی تخمدان باید آزمایش دقیق هورمونی انجام شود.
- داشتن عمل جراحی تخمدان
کیست اندومتریوز به نام کیست شکلاتی نیز شناخته می شود. اگر این کیست با جراحی برداشته شود، ظرفیت کاری تخمدان ها ممکن است کاهش یابد. به همین دلیل مراقبت از حفظ بافت های سالم در حین جراحی از اهمیت بالایی برخوردار است.
چه چیزی برای تنبلی تخمدان مفید است؟
یک زن هرگز نمی تواند در زندگی خود یک سلول تخمک جدید بسازد. فقط می تواند از تعداد ثابت سلول های تخمکی استفاده کند که از بدو تولد در تخمدان قرار دارند. به عبارت دیگر، هر ماه تعداد مشخصی از سلول های تخمک را در حین تخمک گذاری از دست می دهد. عدد هیچ وقت نمی تواند افزایش یابد، برعکس هر ماه یک مصرف وجود دارد. اطمینان از تولید تخمک های جدید با هیچ گونه درمان، مداخله یا روش هایی مانند prp که برای زن اعمال می شود، امکان پذیر نیست. با این حال، می توان از تخم مرغ های موجود استفاده کرد. تغییر رژیم غذایی، مکمل های اضافی، استفاده از ویتامین ها یا آنتی اکسیدان ها باعث افزایش تعداد تخم مرغ نمی شود.
آیا تنبلی تخمدان باعث افزایش وزن می شود؟
در زنان مبتلا به اینرسی تخمدان، در صورت کمبود خفیف ذخیره، قاعدگی اغلب منظم است. در این مدت هیچ افزایش وزنی مشاهده نمی شود و تفاوتی نیز انتظار نمی رود. با این حال، زمانی که کمبود ذخیره شدید می شود و حتی تا حدی که بدون دارو قاعدگی نمی شود، ممکن است میزان متابولیسم کاهش یابد و تمایل به افزایش وزن وجود داشته باشد.
آیا تنبلی تخمدان باعث درد می شود؟
از آنجایی که تنها مشکل در وجود تنبلی تخمدان کاهش تعداد تخمک است، هیچ شکایتی در فرد ایجاد نمی کند.
تنبلی تخمدان به معنای کاهش تعداد تخمک در بافت تخمدان است. کاهش تعداد تخم ها یک وضعیت مداوم است. تعداد تخم ها هر ماه کم می شود. هیچ زنی نمی تواند سلول های تخمک جدیدی تولید کند. به همین دلیل اینرسی تخمدان یک وضعیت دائمی است و به مرور زمان عملکرد تخمدان کاهش یافته و یائسگی رخ می دهد.
آیا تنبلی تخمدان باعث بی میلی جنسی می شود؟
تا زمانی که قاعدگی ادامه دارد، هیچ تفاوتی در میل جنسی وجود ندارد زیرا تولید هورمون از تخمدان ها ادامه دارد. با این حال، اگر یائسگی رخ داده باشد، برخی از زنان ممکن است بی میلی جنسی را تجربه کنند.
آیا تنبلی تخمدان مانع از بارداری می شود؟
داشتن تخمک تنبل از بارداری خود به خود جلوگیری نمی کند. اگر زن قاعدگی منظم داشته باشد و تخمک گذاری منظم داشته باشد، اگر دلیل اضافی برای باردار نشدن توسط همسرش یا خودش وجود نداشته باشد، می توان به بارداری خودبه خود دست یافت. با این حال، مهم است که در صورت وجود ذخیره کم، یعنی تنبلی تخمدان، معطل نشوید. زمان ارزشمند است زیرا تخمکی که از بین رفته است برنمی گردد و یک زن با هیچ درمان دارویی نمی تواند تخمک جدیدی تولید کند. در زوج هایی که تا به حال اقدام به بارداری خود به خود نکرده اند، مشکل اضافی ندارند و جوان هستند، می توان برای مدتی انتظار بارداری خود به خود را داشت. اما اگر برای مدتی امکان باردار شدن وجود نداشت، اگر سن زن بالا باشد یا دلیلی وجود داشته باشد که بارداری مرد دیگری را با مشکل مواجه کند، انتخاب گزینه درمانی مناسب شانس موفقیت را افزایش می دهد.
آیا کاهش ذخیره تخمدان یائسگی است؟
کاهش ذخیره تخمدان و در نتیجه از دست دادن عملکرد تولید مثل نباید معادل یائسگی تلقی شود. در زنان، واگرایی در عملکرد تولید مثل و ترشح هورمون از سن 38 سالگی شروع می شود. در حالی که عملکرد تولید مثل از این سن به سرعت کاهش می یابد، عملکرد ترشح هورمون تا سن یائسگی که آخرین قاعدگی مشاهده می شود، ادامه می یابد. سپس پاسخ به این سوال که چرا من نمی توانم بچه دار شوم در این تغییر فیزیولوژیکی نهفته است. ظرفیت تخمدان در زنانی که سابقه خانوادگی یائسگی زودرس دارند، زودتر کاهش می یابد. این زنان ممکن است تقریباً 10 سال قبل از سن برنامه ریزی ژنتیکی یائسگی، مشکلات باروری را تجربه کنند.
نظرات کاربران