علائم حضور انگلهای رودهای، داروهای ضدکرمک و روشهای درمان خانگی انگل روده
اینفوگل در کودکان: یکی از شایعترین بیماریهای کودکان
انفوگل یک مشکل رایج در کودکان است و نوعهای مختلفی دارد، اما یکی از شایعترین آنها، انفوگل کرمک است. عدم رعایت بهداشت شخصی، عامل اصلی ابتلا به انفوگل کرمک است. به طور کلی، انفوگلها بیشتر از طریق مسیر غذا و راه ورود به دهان به بدن انسان منتقل میشوند. در این مقاله، به بررسی روشهای درمان انفوگلهای رودهای میپردازیم. آگاهی از وجود انفوگل در کودکان، یکی از مسائل شایع است که ممکن است در هر خانوادهای وجود داشته باشد و حتی مهمتر از آن، شیوع آن در اعضای خانواده است. علائم انفوگلهای رودهای در کودکان گاهی پنهان است و نمیتوان در مراحل اولیه تشخیص داد.
تعریف انگل:
انگل (به انگلیسی: parasite) به موجودی اطلاق میشود که در حداقل یک مرحله از دوره زندگی خود بر روی یا درون بدن یک موجود زنده دیگر زندگی میکند و از این زندگی بهرهبرداری یا تغذیه میکند. این موجود، از طریق مسیر غذا و از طریق دهان (که یکی از شیوعترین راههای ورود انگل به بدن میباشد) وارد بدن موجود زنده میشود و با ایجاد سازگاری و تغذیه از محیط داخلی بدن میزبان خود، به رشد، تکثیر و بقای خود ادامه میدهد.
انواع انگل:
- کرمک:
کرمک یکی از شایعترین انواع انگل است که با نام علمی “اکسیور” شناخته میشود. این نوع انگل، قادر است تمام افراد یک خانواده را درگیر کند. کرمکها دارای بدنی کوچک و سفید رنگ هستند و به طور معمول در تعداد زیادی در روده بزرگ حضور دارند و در فعالیتهای تغذیه و تکثیر مشغولند. به دلیل آسانی انتقال این نوع انگل، برای درمان آن لازم است همه اعضای خانواده مورد درمان قرار گیرند تا به طور کامل از بین بروند.
- اسکاریس:
اسکاریس یک نوع دیگر از انگل است که بعد از کرمک، از نظر شیوع در کودکان رتبهبندی دوم را به خود اختصاص میدهد. این انگل با نام علمی Ascaris شناخته میشود و شکلی مشابه کرم خاکی دارد، با رنگ زرد و بدنی به طول ۵/۳ تا ۱۵ سانتیمتر. معمولاً در روده کوچک زندگی میکند و در تمام سنین، به ویژه در کودکان، شیوع دارد.
- کرم کدو:
کرم کدو یا به نام علمی “تنیا”، یک نوع دیگر از انگل است که خوشبختانه در کشورمان شیوع کمتری دارد. این نوع انگل دارای طولی بالغ بر ۸ متر است و برخلاف کرمک که جثهای کوچک و قابل مشاهده داشت، کمتر قابل رؤیت است. زندگی این انگل در روده کوچک انسان ادامه مییابد و میزبان اولیه آن حیواناتی مانند گاو، شتر و خوک است. تخمهای این انگل همواره با مدفوع حیوانات از بدن آنان خارج میشوند و محیط را آلوده میکنند. با خوردن علوفه آلوده به تخم کرم کدو، حیوان سالم به این نوع انگل مبتلا میشود. انتقال این انگل به انسان معمولاً از طریق مصرف گوشت گاو و خوک، که گاهی آلوده هستند، صورت میگیرد. مصرف گوشت به صورت نیمپز یا به شکل استیک نیز که در کشورهای اروپایی و آمریکایی محبوب است، میتواند باعث ابتلا به این نوع انگل در افراد گردد.
علائم انگلهای رودهای در کودکان:
تشخیص علائم کرمک در کودکان ممکن است متفاوت باشد و هر نوع انگل علایم خاص خود را داشته باشد. اما برخی از عوارض شایع که ممکن است به نشانههای وجود انگل در کودکان اشاره کنند عبارتند از:
- کم خونی
- احساس خستگی
- ضعف و بیحالی
- اسهال مزمن یا اسهال خونی
- درد و گرفتگی عضلات شکم
- حالت تهوع هنگام خوردن غذا
- تب
- لاغری کودک در حالی که اشتهای زیادی دارد
- بیاشتهایی
- آبریزش از دهان، به خصوص در زمان خواب
- کشیدن دندانها روی هم (دندان قروچه) در حالت خواب
- خارش در منطقه مقعد
- صحبت کردن و حرکت بیش از حد در خواب
- اختلالات عصبی، کمبود تمرکز، پرخاشگری و عصبانیت در کودک
در صورت مشاهده هر یک از این علائم، مراجعه به پزشک برای تشخیص و درمان مناسب الزامی است.
راههای پیشگیری:
برای جلوگیری از ابتلا به انگل در کودکان، به کودکان خود آموزش دهید که بهداشت شخصی را رعایت کنند. به عنوان مثال، آموزش دادن به آنها برای شستن دستها با صابون قبل و بعد از هر کاری الزامی است و از آب تصفیه شده یا جوشیده شده استفاده کنند. همچنین، توصیه میشود که هیچگاه آب لوله کشی شهرها را مصرف نکنند.
همچنین، به کودکان خود بیاموزید که ناخنهای خود را به طور منظم کوتاه کنند و هیچگاه دست خود را در دهانشان قرار ندهند.
به کودک خود آموزش دهید که بعد از اجابت مزاج، با استفاده از دستمال، مقعد خود را خشک کند.
- روزانه یکبار لباس زیر کودکتان را تعویض کنید.
- به کودک خود آموزش دهید که هرگز در حمام بر روی زمین ننشیند.
- سبزیجات و میوهها را قبل از مصرف ضدعفونی کنید.
- لباسها، لباس زیر و حوله را در زیر نور آفتاب خشک کنید.
- حمام و دستشویی را حداقل هفتهای یک بار ضدعفونی کنید.
درمان انگل در کودکان:
دکتر روازاده باور دارد که تجویز داروهای قوی برای درمان انگلها در کودکان مناسب نیست و بنابراین باید از داروهای خارجی استفاده شود.
یکی از روشهای درمان انگلهای روده در کودکان استفاده از زیره است. برای این منظور، مقداری زیره را در صفرای گاو نر حل کرده و آن را به ناحیه ناف کودک مالید.
یک روش دیگر درمان، استفاده از مخلوطی از ترمس، درمنه و توت است. مقادیر مساوی از این مواد را با هم مخلوط کنید و با صفرای گاو نر یا روغن زیتون آمیخته و به میزان یک درهم روزانه به کودک بدهید. همچنین، میتوان به کودک اجازه داد که بادام شیرین بخورد.
لطفا توجه داشته باشید که قبل از استفاده از هر روش درمانی، بهتر است با پزشک یا متخصص مراجعه کنید.
شش روش درمان خانگی برای انگلهای رودهای در کودکان:
علاوه بر داروها، روشهای درمان طبیعی نیز میتوانند به کاهش علائم ناراحتی ناشی از عفونت کرمی در بدن کودک کمک کنند. این روشها احتمالاً نمیتوانند کودک را به طور کامل از کرمهای رودهای محافظت کنند، اما به درمان و پیشگیری از عفونت کمک میکنند.
یکی از روشهای درمانی با استفاده از تخم کدو حلوایی برای درمان انگلها به شرح زیر است:
- روش اول:
استفاده: تخم کدو حلوایی را پس از جدا کردن پوست آن آسیاب کرده و آن را در کپسولهای خالی به مقدار ۲۵۰ یا ۵۰۰ میلیگرم پر کنید. قبل از هر وعده غذایی، یک عدد از این کپسولها را مصرف کنید.
- روش دوم:
استفاده معمولاً هسته مرکبات را در مصرف روزانه خود نمیگنجانیم. اما لازم است به این نکته اشاره کنم که هستههای مرکبات دارای خاصیت مبارزه با انگلها هستند. برای استفاده در این روش، میتوانید مقداری هسته پرتقال را پس از خشک کردن آسیاب کنید و آن را در کپسولهای خالی پر کنید. سپس روزانه و قبل از هر وعده غذایی، یک عدد از این کپسولها را مصرف کنید.
توجه داشته باشید که قبل از استفاده از هر روش درمانی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
تخم کدو حلوایی را پس از جدا کردن پوست آن آسیاب کرده و با کمی عسل مخلوط کنید تا به صورت یک خمیر آماده شود. سپس آن را به قطعات کوچک خرد کرده و قبل از هر وعده غذایی، یک عدد از این خمیر را مصرف کنید.
توجه داشته باشید که قبل از استفاده از هر روش درمانی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
- روش سوم :
دارچین یکی از گیاهان دارویی با خواص درمانی ضد انگل است. میتوانید روزانه مقداری دارچین را به همراه آب جوش مانند چای دم کرده و آن را مصرف کنید. به عنوان یک دمنوش، دارچین را با آب جوش مخلوط کرده و میل نمایید.
توجه داشته باشید که قبل از استفاده از هر روش درمانی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
- روش چهارم:
بومادران، که به گیاه هزار خاصیت نیز شهرت دارد، در درمان مشکلات گوارشی، به ویژه انگلها، نقش مهمی دارد. برای استفاده در این روش، مقدار یک قاشق بومادران را مانند چای دم کنید و روزانه یک بار آن را مصرف کنید. اگرچه طعم تلخ این گیاه ممکن است مزاجی را تحت تأثیر قرار دهد، اما برای درمان انگلها میتوانید از آن استفاده کنید.
توجه داشته باشید که قبل از استفاده از هر روش درمانی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
میزان ۱۰ الی ۱۵ گرم زنیان را آسیاب کنید و با کمی عسل مخلوط کنید. سپس آن را به اندازه قرصهای کوچک قطعه قطعه کنید. روزانه، یک الی دو عدد از این قرصها را میل کنید.
توجه داشته باشید که قبل از استفاده از هر روش درمانی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
- روش پنجم:
روش درمانی خانگی با استفاده از زنیان برای درمان انگل در کودکان به شرح زیر است:
میزان ۱۰ الی ۱۵ گرم زنیان را آسیاب کنید و با کمی عسل مخلوط کنید. سپس آن را به اندازه قرصهای کوچک قطعه قطعه کنید. روزانه، یک الی دو عدد از این قرصها را میل کنید.
توجه داشته باشید که قبل از استفاده از هر روش درمانی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
- روش ششم:
روش درمانی خانگی با استفاده از سیاه دانه برای درمان کرمک در کودکان به شرح زیر است:
برای استفاده از سیاه دانه، میتوانید ۵۰ گرم آن را آسیاب کنید. سپس هر روز، نصف قاشق چایخوری از آسیاب شده سیاه دانه را با دو قاشق غذاخوری سرکه انگور خانگی مخلوط کنید و میل کنید.
توجه داشته باشید که قبل از استفاده از هر روش درمانی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
استفاده از دمنوش بومادران همراه با دارچین میتواند موثرتر باشد، زیرا هر دو گیاه دارچین و بومادران خواص درمانی ضد انگل را دارند. ترکیب این دو ماده میتواند تأثیرات تقویتی را در مبارزه با انگلها داشته باشد.
دارچین دارای خواص ضد انگلی است و میتواند به کاهش و از بین بردن انگلها در روده کمک کند. همچنین، بومادران نیز دارای خواص ضد انگلی است و میتواند به درمان مشکلات گوارشی، از جمله انگلهای مقعدی، کمک کند.
با توجه به اینکه هر دو گیاه دارچین و بومادران خواص درمانی مشابهی دارند و هر دو به مبارزه با انگلهای مقعدی کمک میکنند، استفاده همزمان از دمنوش بومادران و دارچین میتواند ترکیبی قدرتمند در درمان این مشکل باشد.
با این حال، قبل از استفاده از هر روش درمانی، همچنان بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا راهنماییهای دقیق و مناسب را دریافت کنید و از تداخل با سایر داروها یا مشکلات بهداشتی جلوگیری شود.
نام شربت ضد انگل کودکان: پیروینیوم پاموات
داروی پیروینیوم پاموات به منظور درمان آلودگی به کرم سنجاقی یا انتروبیاز (کرمک) استفاده میشود. این دارو در دستگاه گوارش به مقدار بسیار کم جذب میشود و عمدتاً از طریق مدفوع دفع میشود.
با این حال، باید توجه داشت که تجویز و مصرف هر دارو برای کودکان باید توسط پزشک معالج انجام شود. پزشک شما، با توجه به نوع و شدت عفونت انگل، نوع دارو و دوز مناسب را برای کودکتان تجویز خواهد کرد. همچنین، حتماً دستورات و راهنماییهای پزشک را درباره مصرف شربت یا هر داروی دیگری که تجویز شده است، رعایت کنید و هرگونه علائم یا عوارض جانبی را به پزشک خود گزارش دهید.
راههای مراقبت خانگی از کودکان مبتلا به انگل را بررسی خواهیم کرد:
۱. حفظ بهداشت شخصی: مهمترین قدم در مراقبت از کودک مبتلا به انگل، حفظ بهداشت شخصی است. به کودکتان آموزش دهید که قبل و بعد از استفاده از دستشویی، همیشه دستهایش را با آب و صابون بشوید. همچنین، ناخنهای کوتاه و تمیزی داشته باشد و از لمس و خارج کردن انگلها جلوگیری کند.
۲. تمیزی محیط: برای جلوگیری از گسترش انگلها، محیط زندگی کودک باید تمیز و بهداشتی باشد. لباسها، پوششها و تختها باید مرتباً شسته و تمیز شوند. از استفاده مشترک اشیاء شخصی مانند مبلمان، تیشرتها و حولهها بین افراد جلوگیری کنید.
۳. درمان دارویی: در صورتی که کودکتان مبتلا به انگل است، بهتر است با مشورت پزشک، درمان دارویی را آغاز کنید. پزشک معالج میتواند شربتها، کرمها یا داروهای دیگری را تجویز کند که موثر در درمان انگلها هستند.
با این حال، همواره بهتر است با پزشک معالج کودک خود مشورت کنید و دستورات و راهنماییهای وی را دقیقاً رعایت کنید. پزشک میتواند راهنماییهای دقیقتری برای مراقبت از کودک مبتلا به انگل ارائه کند و در صورت لزوم، تغییرات و تنظیمات لازم را اعمال کند.
خلاصه مطلب: انگل در کودکان
وجود انگل در بدن کودکان از مشکلات رایجی است که نگرانی و استرس برای والدین ایجاد میکند. در مراحل اولیه، علائم وجود انگل در شکم کودکان به طور آشکار تشخیص داده نمیشود. با توجه به برخی از علائم، والدین میتوانند به این مسئله پی ببرند و با مشاوره پزشک کودک، به درمان سریع انگلها در کودکان اقدام کنند. برای درمان این بیماری، میتوان از روشهای درمان خانگی و یا داروهای شیمیایی استفاده کرد.
نظرات کاربران