واریکوسل به بزرگ شدن و واریسی شدن سیاهرگهای داخل کیسه بیضه (اسکروتوم) گفته میشود. این سیاهرگها مسئول حمل خون کماکسیژن از بیضهها هستند. واریکوسل در سمت چپ کیسه بیضه شایعتر است، اما ممکن است در هر دو طرف نیز رخ دهد.
واریکوسل چیست؟
واریکوسل یک مشکل شایع است که ممکن است در طول درمان ناباروری با آن روبرو شوید. این مشکل در مردان به معنای وجود سیاهرگهای واریسی در بیضه است. واریکوسل معمولاً بین مردان ۱۵ تا ۲۵ ساله رایج است، اما افراد در سنین دیگر نیز ممکن است به آن مبتلا شوند.
واریکوسل میتواند باعث کاهش کیفیت اسپرم و در نتیجه، ایجاد مشکلات باروری شود. در این متن، با مشکل واریکوسل در مردان و روشهای درمان آن آشنا خواهید شد.
شیوع واریکوسل:
- 10 تا 20 درصد از مردان در سنین باروری
- 40 تا 60 درصد از مردان نابارور
واریکوسل یا واریس بیضه، وضعیتی است که در آن سیاهرگهای داخل کیسه پوستی محافظ بیضهها بزرگ میشوند. این سیاهرگها خون فاقد اکسیژن را از بیضهها به بیرون منتقل میکنند.
واریکوسل زمانی رخ میدهد که خون به جای خروج از بیضهها، در این سیاهرگهای بزرگ شده جمع میشود. این مشکل معمولاً در دوران بلوغ آغاز میشود و با گذر زمان پیشرفت میکند.
اگرچه واریکوسل ممکن است باعث ناراحتی یا درد شود، اما اغلب بدون علامت است. این وضعیت در مردان میتواند باعث رشد ضعیف بیضهها، تولید کم اسپرم یا سایر مشکلات مربوط به ناباروری شود. در چنین مواردی، درمان جراحی برای رفع عوارض توصیه میشود.
درمورد واریکوسل، می توان گفت که این عارضه شایع در مردان است و زمانی ایجاد می شود که سیاهرگ های پشت بیضه ها دچار احتقان و پرشدگی می شوند. این احتقان می تواند بر روی روند تولید و حرکت اسپرم ها تاثیر منفی بگذارد.
واریکوسل معمولا در سنین بلوغ و بزرگسالی رخ می دهد و در بیشتر موارد در بیضه چپ ظاهر می شود. عوامل متعددی از جمله اختلال در جریان خون، فشار داخل شکمی بالا و یا ضعف دریچه های سیاهرگ ها می توانند زمینه ساز بروز واریکوسل باشند.
در بسیاری از موارد، واریکوسل هیچ علامت خاصی ندارد اما در موارد پیشرفته می تواند به افزایش درد، تورم و کاهش اندازه بیضه منجر شود. تشخیص واریکوسل معمولا توسط آزمایش فیزیکی و در صورت لزوم با انجام سونوگرافی انجام می شود.
درمان واریکوسل بسته به شدت علائم و میزان آسیب به بیضه ها متفاوت است و می تواند شامل درمان دارویی، تزریق داخل سیاهرگی یا جراحی باشد. هدف اصلی درمان، بهبود جریان خون و کاهش درد و ناراحتی بیمار است.
درد واریسکول معمولا در کدام قسمت بدن بیشتر می شود
واریکوسل به طور معمول در دوران بلوغ ایجاد میشود و بزرگتر شده و در طول زمان قابل تشخیص میگردد. این وضعیت غالبا در بیضه سمت چپ دیده میشود، زیرا آناتومی بیضههای مرد در دو طرف یکسان نیست.
گرچه واریکوسل میتواند در هر دو طرف بهصورت همزمان نیز ایجاد شود، اما این حالت نادر است. حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از مردان در طول زندگی خود دچار واریس بیضه میشوند.
در برخی موارد، واریکوسل هیچ مشکلی ایجاد نمیکند و بیضرر است. اما در موارد دیگر، باعث درد کشاله ران سمت راست و چپ و همچنین درد کمر میشود. اغلب این واریسها میتوانند مشکلات ناباروری را ایجاد کنند یا بهتدریج باعث کوچکتر شدن بیضهها شوند.
علت به وجود آمدن واریکوسل (Varicocele)
در مردان به علت شبکه بزرگ شده سیاهرگهای بیضه اتفاق میافتد. این سیاهرگها خون بدون اکسیژن را از بیضه به سمت قلب هدایت میکنند.
علت دقیق واریکوسل هنوز مشخص نیست، اما ممکن است به چند دلیل ایجاد شود:
عملکرد نادرست دریچههای داخل سیاهرگها که وظیفه هدایت خون در جهت درست را دارند
مسیر متفاوت سیاهرگ بیضه سمت چپ نسبت به سمت راست که باعث تجمع خون و گشاد شدن سیاهرگها میشود.
علائم واریکوسل
واریکوسل در اکثر موارد بدون علامت است. با این حال، برخی از مردان ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:
- درد: شایع ترین علامت واریکوسل، درد در کیسه بیضه است. این درد معمولاً مبهم و دردناک است و ممکن است با ایستادن برای مدت طولانی بدتر شود.
- سنگینی یا کشش: کیسه بیضه ممکن است احساس سنگینی یا کشش کند.
- تورم: کیسه بیضه ممکن است متورم به نظر برسد.
- کوچک شدن بیضه: بیضه در سمت آسیب دیده ممکن است کوچکتر از بیضه در سمت دیگر باشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد:
اگر هر یک از علائم واریکوسل را تجربه میکنید، مهم است که به پزشک مراجعه کنید. واریکوسل در صورت عدم درمان می تواند منجر به ناباروری شود.
پزشک شما می تواند با معاینه فیزیکی و سونوگرافی کیسه بیضه، واریکوسل را تشخیص دهد. اگر واریکوسل تشخیص داده شود، پزشک شما در مورد گزینه های درمانی با شما صحبت خواهد کرد.
تشخیص واریکوسل در آقایان
واریکوسل با معاینه فیزیکی توسط پزشک و سونوگرافی کیسه بیضه قابل تشخیص است.
معاینه فیزیکی:
در طول معاینه فیزیکی، پزشک شما از شما می خواهد که بایستید و سپس کیسه بیضه شما را معاینه می کند. آنها به دنبال سیاهرگ های متورم و پیچ خورده در کیسه بیضه شما خواهند بود. پزشک شما همچنین ممکن است از شما بخواهد که سرفه کنید یا نفس عمیق بکشید. این می تواند به برجسته شدن سیاهرگ های آسیب دیده کمک کند.
سونوگرافی:
سونوگرافی از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از داخل کیسه بیضه شما استفاده می کند. این می تواند به پزشک شما کمک کند تا سیاهرگ های آسیب دیده را بهتر ببیند و اندازه و محل آنها را تعیین کند.
در برخی موارد، ممکن است آزمایشات دیگری نیز انجام شود، مانند:
- آزمایش اسپرم: این آزمایش برای بررسی تعداد، حرکت و مورفولوژی اسپرم شما انجام می شود. واریکوسل می تواند بر کیفیت اسپرم شما تأثیر بگذارد و منجر به ناباروری شود.
- آزمایش خون: این آزمایش برای بررسی سطح هورمون ها، از جمله تستوسترون، انجام می شود. سطح پایین تستوسترون ممکن است با واریکوسل مرتبط باشد.
قرص واریکوسل
متأسفانه هیچ دارویی برای درمان یا پیشگیری از واریکوسل (Varicocele) در مردان وجود ندارد. واریکوسل به بزرگ شدن شبکه سیاهرگهای بیضه گفته میشود که موجب درد و ناراحتی میشود.
اما برخی مسکنها مانند استامینوفن یا ایبوپروفن ممکن است به کاهش درد بیماران مبتلا به واریکوسل کمک کنند. این داروها درد را تسکین داده و راحتی بیشتری را برای بیمار فراهم میآورند.
در کل، هیچ قرص یا دارویی برای درمان واریکوسل وجود ندارد و تنها راههای درمان آن، اقدامات جراحی یا غیرجراحی (مانند امbolization) تحت نظر پزشک متخصص است.
جراحی باز برای درمان واریکوسل یا واریس بیضه معمولاً بهصورت سرپایی و با استفاده از بیهوشی عمومی یا موضعی انجام میشود. جراح معمولاً از طریق کشاله ران جراحی را آغاز میکند، اما ممکن است از طریق برشی در شکم یا زیر کشاله ران نیز انجام شود.
پس از جراحی باز:
بعد از دو روز میتوانید به فعالیتهای معمول و روزانه خود بازگردید.
بعد از دو هفته، با مشورت پزشک میتوانید فعالیتهای شدیدتر مانند ورزش را از سر بگیرید.
درد معمولاً خفیف است اما ممکن است چند روز تا چند هفته ادامه داشته باشد. پزشک ممکن است داروهای مسکن تجویز کند.
پزشک ممکن است توصیه کند برای مدتی رابطه جنسی نداشته باشید.
چند ماه پس از جراحی، با بررسی مایع منی میتوان بهبودی در کیفیت اسپرم را مشاهده کرد.
خطرات جراحی واریکوسل در مردان
جراحی واریکوسل، که به آن واریکوسلکتومی نیز میگویند، یک روش درمانی سرپایی رایج برای درمان واریکوسل است، که در آن سیاهرگهای بزرگ شده در کیسه بیضه (اسکروتوم) مسدود یا بسته میشوند. این امر به منظور بهبود جریان خون و کاهش خطر عوارض، مانند ناباروری انجام میشود.
با وجود اینکه جراحی واریکوسل به طور کلی یک روش امن و موثر است، مانند هر عمل جراحی، خطرات و عوارض جانبی بالقوهای نیز با آن همراه است.
برخی از خطرات و عوارض جانبی بالقوه جراحی واریکوسل عبارتند از:
- عفونت: این یک عارضه جانبی نادر اما جدی است که میتواند نیاز به درمان با آنتیبیوتیکها و تخلیه چرک داشته باشد.
- خونریزی: خونریزی جزئی در محل جراحی شایع است، اما خونریزی شدید نادر است.
- درد: درد و ناراحتی بعد از جراحی طبیعی است و معمولاً با داروهای مسکن بدون نسخه قابل کنترل است.
- بیحسی: در ناحیه کشاله ران یا بیضه ممکن است بیحسی موقت یا دائمی ایجاد شود.
- جمع شدن مایع (هماتوم): تجمع مایع خون در محل جراحی ممکن است رخ دهد که ممکن است نیاز به تخلیه داشته باشد.
- آسیب به ساختارهای مجاور: در موارد نادر، ممکن است به سایر ساختارهای مجاور مانند لولههای لنفاوی، عروق یا اعصاب آسیب برسد.
- واریکوسل عود کننده: در برخی موارد، واریکوسل ممکن است بعد از جراحی عود کند.
- هیدروسل: تجمع غیرطبیعی مایع در کیسه بیضه که ممکن است نیاز به جراحی اضافی داشته باشد.
- کاهش باروری: اگرچه هدف از جراحی واریکوسل بهبود باروری است، در برخی موارد نادر، ممکن است بر باروری تأثیر منفی بگذارد.
مهم است که قبل از انجام جراحی واریکوسل، تمام خطرات و عوارض جانبی بالقوه را با پزشک خود به طور کامل در میان بگذارید. پزشک شما سابقه پزشکی شما را بررسی میکند و در مورد هر گونه نگرانی که ممکن است داشته باشید صحبت میکند تا مشخص کند که آیا این روش درمانی برای شما مناسب است یا خیر.
سوالات متداول
1- چقدر ممکن است مدت زمان انجام عمل واریکوسل،طول بکشد؟
هر بیضه در جراحی واریکوسل حدود ۳۰ دقیقه طول میکشد. بنابراین، واریکوسلکتومی راست و چپ مجموعاً حدود ۱ ساعت زمان میبرد. این عمل معمولاً به صورت سرپایی انجام میشود.
2- هزینه عمل واریکوسل به چه میزان است؟
هزینه جراحی بین ۱۸ تا ۲۰ میلیون تومان خواهدشد
نظرات کاربران