سیاتیک یکی از دردهای آزاردهنده است که از منطقه کمر آغاز میشود و در طول مسیر عصب سیاتیک تا باسن، پشت ران و ساق پا احساس میشود. این درد به صورت ناگهانی ظاهر میشود و در موارد خفیف با گذر زمان و مراقبت صحیح، تسکین مییابد. اما در برخی از موارد، درد سیاتیک به حدی شدید میشود که نیاز به جراحی دارد.
درد سیاتیک: علائم، درمان و توصیهها
عصب سیاتیک از ستون فقرات آغاز شده و از طریق لگن عبور کرده، سپس از منطقه باسن گذر کرده و در نهایت به دو پا شاخص میشود. این عصب میتواند خود را به شکل درد متوسط تا شدید در منطقه کمر، باسن و پاها نشان دهد. همچنین، ممکن است در این مناطق احساس ضعف یا بیحسی رخ دهد. در صورت وقوع آسیب جدی به عصب سیاتیک یا مناطق مرتبط با آن، درد قابل توجهی حس خواهید کرد. تقریباً ۴۰ درصد از افراد در برخی دورههای زندگی خود با این بیماری مواجه میشوند و با بالا رفتن سن، خطر ابتلا به آن نیز افزایش مییابد.
اگر میخواهید بدانید سیاتیک چیست، علائم آن چگونه است و چگونه میتوانید آن را درمان کنید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
سیاتیک چیست؟
سیاتیک به عبارت دیگر “Sciatica” به زبان انگلیسی است و از بزرگترین عصبهای بدن انسان تشکیل شده است. این عصب از منطقه باسن شروع شده و در یک خط راست به سمت پشت ران تا زانو امتداد مییابد. در قسمت زانو، عصب سیاتیک به دو شاخه تقسیم میشود، که به ترتیب به نامهای “تیبال” و “عصب پروانه” یا “پرونئئال” شناخته میشوند. همچنین، عصب پرونئئال نیز به دو شاخه “پرونئئال سطحی” و “پرونئئال عمقی” تقسیم میشود.
عصب پرونئئال سطحی حسی است و به سمت پوست پا میرود و حس جلوی پا را تامین میکند. از طرف دیگر، عصب پرونئئال عمقی به سمت عضلات جلوی ساق پا امتداد دارد. به این ترتیب، حرکاتی مانند راه رفتن و ایستادن با تأثیر عصب سیاتیک و شاخههای آخری آن انجام میشود.
سیاتیک در سمت راست قرار دارد یا سمت چپ؟
بسیاری از افراد با درد یک طرفه در بدن به پزشک مراجعه میکنند و به علت ترس و نگرانی درباره دردهای سیاتیک، از مکان قرارگیری رگ سیاتیک سوال میکنند. آیا سیاتیک پای راست چیست یا برای درمان سیاتیک پای چپ چه کاری باید انجام داد؟
در واقع، عصب سیاتیک هم در سمت راست و هم در سمت چپ بدن وجود دارد. علتی که برخی از افراد در یک جانب از قسمت تحتانی بدن درد احساس میکنند، وجود فتق دیسک است. در این افراد، علائم دیسک کمر به صورت یک جانبه است، اما در هر دو سمت بدن، عصب سیاتیک از منطقه کمر تا پشت ساق پا امتداد دارد و میتواند منجر به درد و عدم راحتی شود.
سیاتیک یک رگ است یا عصب؟
درد سیاتیک یکی از دردهای شایع است که بسیاری از افراد با آن مواجه میشوند. اما اغلب شنیده میشود که از عبارت “رگ سیاتیک” یا “رگ سیاتیک کمر” استفاده میشود که در واقع اصطلاح نادرستی است. در واقع، سیاتیک یک عصب است نه رگ. استفاده از عبارت “عصب سیاتیک” صحیح است، زیرا وظیفه و کارکرد رگ و عصب در بدن نیز متفاوت است.
در اصطلاح پزشکی، رگ به لولههای توخالی اطلاق میشود که مسئول انتقال خون از قلب به اندامها یا برعکس هستند. اما وقتی به عصب اشاره میکنیم، باید بدانیم که وظیفه آن متفاوت است. عصب نخستین وظیفهٔ انتقال پیامهای عصبی از مغز به اندامها یا برعکس را دارد و عملکرد آن با رگ متفاوت است. بنابراین، درست است که سیاتیک یک عصب است نه رگ.
علائم آسیب عصب سیاتیک
وقتی عصب سیاتیک تحت فشار قرار میگیرد، علائمی مانند ضعف عضلانی، بیحسی، سوزش در کف پا و کمر، مشاهده میشوند که در بسیاری از موارد باعث اختلال در زندگی روزمره میشوند.
اگر در ناحیه کمر و باسن خود دردی تجربه میکنید، ممکن است نشانهای از آسیب به این عصب باشد. درد، اغلب بارزترین و رایجترین علامت این بیماری است. با این حال، ممکن است علائم دیگر زیر را نیز مشاهده کنید:
درد شما ممکن است با حرکت بدن شدیدتر شود.
بیحسی و ضعف در پاها، و در موارد شدیدتر، ممکن است باعث از دست دادن حس و حرکت در پاها شود.
احساس سوزنزدگی یا گزگزی دردناک در پا یا انگشتان پا ممکن است رخ دهد.
بیاختیاری یا عدم توانایی در کنترل مثانه و روده نیز یکی از علائم آسیب عصب سیاتیک است، اگرچه بسیار نادر است و در صورت مشاهده باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
علت ابتلا به سیاتیک و ۴ دلیل رایج بروز آن
به علتهای مختلفی میتوان به سیاتیک مبتلا شد. این شرایط میتوانند به ستون فقرات شما آسیب برسانند و اعصابی که در امتداد پشت شما قرار دارند را تحت تأثیر قرار دهند. در ادامه، چندین علت رایج بروز سیاتیک توضیح داده شده است:
- دیسک بیرون زده:
در این حالت، غضروفهایی که بین مهرهها یا استخوانهای نخاعی قرار دارند، آسیب میبینند و دیسک کمر شما بیرون زده میشود. این امر میتواند باعث تحریک یا فشرده شدن عصب سیاتیک شود و بههمین دلیل باعث درد و بیحسی در منطقه کمر میشود. طبق گزارشات، حدود ۱ تا ۵ درصد افراد در سراسر جهان از درد کمر ناشی از دیسک بیرون زده رنج میبرند. - استنشاق عصب سیاتیک:
در بعضی موارد، عضلات یا بافتهای اطراف عصب سیاتیک ممکن است فشار و استنشاق را بر روی آن ایجاد کنند. این فشار میتواند ناشی از عللی مانند تورم عضلانی، تومورها، آسیب یا التهاب باشد. همچنین، اندامهای نزدیکی که ممکن است به عصب سیاتیک فشار وارد کنند، نیز میتوانند علت سیاتیک شوند. - استنشاق نخاع فقرات:
نخاع فقراتی که از ستون فقرات عبور میکند، ممکن است به دلایل مختلفی مانند تومورهای نخاعی، آسیب یا التهاب متأثر شود. این مشکلات میتوانند باعث استنشاق و فشرده شدن عصب سیاتیک شوند و علائم سیاتیک را ایجاد کنند. - سندرم پیرفورمیس:
عضله پیرفورمیس یک عضله است که از زیر استخوان لگنی تا روی استخوان ران خارج میشود. در برخی افراد، این عضله ممکن است بزرگتر شده و فشار روی عصب سیاتیک را ایجاد کند، که به عنوان سندرم پیرفورمیس شناخته میشود.
توجه داشته باشید که این فقط چند مثال از علل ممکن بروز سیاتیک هستند و عوامل دیگری نیز میتوجه داشته باشید که این فقط چند مثال از علل ممکن بروز سیاتیک هستند و عوامل دیگری نیز میتوانند وجود داشته باشند. برای تشخیص و درمان درست، بهتر است با پزشک خود مشاوره کنید.
عوامل دیگری که به عنوان عوامل خطر برای ایجاد درد سیاتیک شناخته میشوند عبارتند از:
- بالا رفتن سن: با پیشروی سن، تغییرات آرتروزیک در مفاصل و فرسودگی دیسکها رخ میدهد که در نهایت ممکن است به فشار بر روی عصب سیاتیک و ایجاد درد منجر شود.
- اضافه وزن: وجود اضافه وزن میتواند فشار بیشتری بر روی رگ سیاتیک وارد کند و در نتیجه درد در آن ایجاد شود.
- سبک زندگی و شغل: انجام فعالیتهایی که نیازمند بیشترین زمان نشستن در حالت نادرست، بلند کردن اشیاء سنگین یا رانندگی بلندمدت است، میتواند عاملی برای ایجاد سیاتیک باشد.
مدت زمانی که درد سیاتیک طول میکشد، بستگی به شدت و نوع آن دارد. درد سیاتیک میتواند به شکل حاد یا مزمن باشد و مدت زمان تاثیرگذاری آن را تعیین میکند.
درد سیاتیک حاد معمولاً در عرض ۴ تا ۶ هفته بهبود مییابد. در این مدت، با استفاده از درمانهای مناسب و استراحت، بسیاری از افراد تسکین درد را تجربه میکنند و علائم سیاتیک بهبود مییابند.
اما اگر درد سیاتیک به شکل مزمن ادامه داشته باشد
مدت زمان درمان طولانیتر خواهد بود و ممکن است بهبود کامل دشوار باشد. در این حالت، درد معمولاً شدیدتر و طاقتفرسا است و نیاز به درمانهای پزشکی تخصصی و متخصصین درد میباشد. این درمانها ممکن است شامل فیزیوتراپی، تزریقات ضدالتهابی، داروها و در موارد شدیدتر، عمل جراحی باشد.
در معاینه فیزیکی، پزشک اقدام به بررسی قدرت عضلات و رفلکس شما خواهد نمود. همچنین، احتمالاً پزشک از شما خواسته خواهد شد تا برخی حرکات کششی یا خاص را انجام دهید تا بتواند تشخیص دهد کدام فعالیت باعث افزایش درد شما میشود. به این منظور، پزشک از شما میخواهد حرکت زیر را انجام دهید.
شما باید روی انگشتان یا پاشنه پا راه بروید، همچنین چمباتمه بزنید و سعی کنید از این حالت بلند شوید تا میزان فشاری که بر عصب سیاتیک وارد میشود مشخص شود.
یکی از روشهای دیگر برای ارزیابی وضعیت جسمانی شما به این شکل است که شما روی تخت دراز بکشید و پزشک یکی از پاهایتان را بلند کند. اگر درد کمر و پاها ناشی از آسیب عصب سیاتیک باشد، انجام این حرکت باعث شدت درد شود.
این روشهای ارزیابی به پزشک کمک میکنند تا وضعیت عصب سیاتیک شما را بررسی و تشخیص دهد. توصیه میشود با پزشک خود درباره نتایج این معاینات مشورت کنید و درمان مناسب را طبق تشخیص او دنبال کنید.
در معاینه فیزیکی، پزشک اقدام به بررسی قدرت عضلات و رفلکس شما خواهد نمود. همچنین، احتمالاً پزشک از شما خواسته خواهد شد تا برخی حرکات کششی یا خاص را انجام دهید تا بتواند تشخیص دهد کدام فعالیت باعث افزایش درد شما میشود. به این منظور، پزشک از شما میخواهد حرکت زیر را انجام دهید.
شما باید روی انگشتان یا پاشنه پا راه بروید، همچنین چمباتمه بزنید و سعی کنید از این حالت بلند شوید تا میزان فشاری که بر عصب سیاتیک وارد میشود مشخص شود.
یکی از روشهای دیگر برای ارزیابی وضعیت جسمانی شما به این شکل است که شما روی تخت دراز بکشید و پزشک یکی از پاهایتان را بلند کند. اگر درد کمر و پاها ناشی از آسیب عصب سیاتیک باشد، انجام این حرکت باعث شدت درد شود.
این روشهای ارزیابی به پزشک کمک میکنند تا وضعیت عصب سیاتیک شما را بررسی و تشخیص دهد. توصیه میشود با پزشک خود درباره نتایج این معاینات مشورت کنید و درمان مناسب را طبق تشخیص او دنبال کنید.
پس از انجام معاینه فیزیکی بر روی بیمار، استفاده از آزمایشات تشخیصی دقیق ضروری است. عکسبرداری رادیولوژی و تصویربرداری MRI بهترین روشها برای تشخیص علت درد سیاتیک میباشند.
تصویربرداری به پزشک اجازه میدهد تا با مشاهده تصاویر ستون فقرات شما، علت سیاتیک را تشخیص داده و روشهای مناسب درمان را تعیین کند. استفاده از اشعه ایکس ستون فقرات، MRI و CT اسکن، روشهای رایج برای تصویربرداری است که برای تشخیص آسیب عصب سیاتیک استفاده میشوند.
پزشک متخصص شما ممکن است برای شما میلوگرام CT تجویز کند. در این روش، یک رنگ خاص به ستون فقرات شما تزریق میشود و به پزشک کمک میکند تا تصاویر واضحتری از نخاع و اعصاب شما را مشاهده کند.
درمان سیاتیک اهدافی همچون کاهش درد و افزایش دامنه حرکت بیمار را دنبال میکند. به همین دلیل، از روشهای مختلفی برای درمان سیاتیک استفاده میشود. در زیر، بهترین روشهای درمانی برای سیاتیک آورده شده است.
پس از تشخیص آسیب عصب سیاتیک، پزشک راههای درمانی را برای شما تعیین خواهد کرد و نکاتی را برای تسکین درد و درمان این بیماری به شما توصیه خواهد کرد.
تلاش کنید تا حد امکان به فعالیتهای روزمره خود ادامه دهید. دراز کشیدن در رختخواب یا اجتناب از فعالیتهای روزانه ممکن است وضعیت شما را بدتر کند.
۱. درمان دارویی برای درد سیاتیک
داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) و مرخصکنندههای عضلانی از داروهای استفاده شده برای درمان درد عصب سیاتیک هستند.
داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) در درمان سیاتیک تاثیر بسزایی در کاهش تورم و التهاب دارند. بهترین دارو برای کاهش درد و التهاب عصب سیاتیک، داروهای مسکن ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) مانند آسپرین، ناپروکسن و ایبوپروفن است. اگرچه برخی از افراد از این دسته داروها بدون نسخه پزشکی استفاده میکنند، اما توصیه میشود حتماً داروها را زیر نظر پزشک تجویز و مصرف کنید، زیرا استفاده بیرویه از داروی آسپرین ممکن است در برخی از افراد منجر به زخم و خونریزی شود.
داروهای شل کننده عضلات مانند متوکاربامول، باکلوفن و تیزانیدین تاثیری در کاهش فشاری که عضلات بر روی عصب سیاتیک دارند و باعث کاهش درد و ناراحتی میشوند.
در مواردی که داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی و شل کنندههای عضلانی نتوانند درد را تسکین دهند، پزشک ممکن است از مسکنهای قوی برای درد سیاتیک استفاده کند. همچنین، داروهای ضدتشنج مانند گاباپنتین و پرگابالین که انتقال درد به نخاع را کاهش میدهند، در درمان درد سیاتیک استفاده میشوند.
با این حال، بسیار مهم است که این داروها تحت نظر پزشک مصرف شوند، زیرا مصرف خودسرانه و کاهش انتقال درد ممکن است در آینده عوارضی مانند فلج برای بیمار ایجاد کنند.
تزریق کورتیکواستروئیدها در اطراف ریشه عصبی میتواند به عنوان یکی از بهترین آمپولها برای درد سیاتیک مورد استفاده قرار گیرد. این تزریقها باعث کاهش التهاب و درد عصبی میشوند. با این حال، به دلیل وجود عوارض جانبی قابل توجه، لازم است تزریقها به صورت پشت سر هم و در فواصل زمانی طولانی انجام نشوند.
برای تسکین درد سیاتیک، میتوانید از پمادهای موضعی مانند متیل سالیسیلات، منتول، سالاسیلات ترولامین، کپسایسین و کانابیدیل (CBD) استفاده کنید. با این حال، توصیه میشود قبل از استفاده از هر نوع پمادی، با پزشک خود مشورت کنید و طبق دستورات او عمل کنید.
درمان خانگی سیاتیک شامل روشهای زیر است:
- تسکین درد با کمپرس سرد: میتوانید از کیسههای یخ یا بستههای سبزیجات منجمد استفاده کنید. کیسه یخ یا سبزیجات منجمد را در یک حوله قرار داده و به مدت ۲۰ دقیقه، چند بار در روز بر روی قسمت دردناک قرار دهید. این کار به کاهش تورم و تسکین درد کمک خواهد کرد.
- کمپرس گرم: میتوانید از کیسههای آبگرم یا پدهای گرم استفاده کنید. در ابتدا، برای کاهش تورم، به مدت چند روز از کمپرس سرد استفاده کنید و سپس پس از دو یا سه روز، از کمپرس گرم استفاده کنید. اگر درد همچنان ادامه دارد، میتوانید به ترتیب از هر دو کمپرس سرد و گرم به مدت چند روز استفاده کنید.
- کشش آرام کمر: استفاده از کشش آرام کمر نیز میتواند مفید باشد. برای یادگیری حرکات کششی مؤثر در درمان سیاتیک، میتوانید از فیزیوتراپیست یا مربی آموزشدیده کمک بگیرید. ورزشهایی مانند یوگا نیز برای درمان سیاتیک وجود دارد که میتوانید از آنها برای تسکین درد خود استفاده کنید.
- ورزش منظم: هر چه بیشتر ورزش کنید، بدن شما بیشتر اندورفین را آزاد میکند. اندورفین یک مسکن طبیعی است که توسط بدن تولید میشود. بهتر است با شروع به فعالیتهای سبک و بدون خطر مانند شنا و دوچرخه ثابت، درمان سیاتیک را آغاز کنید. با کاهش درد، یک برنامه ورزشی منظم شامل فعالیتهای هوازی و تمرینات قدرتی برای خود تنظیم کنید. یک برنامه کامل میتواند خطر مشکلات و درد کمر در آینده را کاهش دهد.
- درمان سیاتیک با سرکه سیب: حدود یک ساعت قبل از خواب، مقداری سرکه سیب و یک فنجان نمک را به یک سطل آب گرم اضافه کنید و خوب آن را مخلوط کنید. سپس پاهایتان را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در این محلول قرار دهید و سپس آنها را با حوله خشک کنید. توجه کنید که طول شب پاها باید گرم باقی بمانند. همچنین، صبح روز بعد، هرگز با پاهای برهنه روی زمین قرار نگیرید یا راه نروید. با تکرار این روش ۳ تا ۴ بار در هفته به دلیل خاصیت ضد التهابی سرکه سیب، کاهش قابل توجهی در درد خواهید داشت.
برای کاهش درد سیاتیک و جلوگیری از تشدید آن، تغییر سبک زندگی بیماران بسیار مهم است. در مراحل اولیه علائم دیسک کمر و سیاتیک که درد هنوز شدید نشده است، بسیاری از بیماران سوال میکنند که چگونه میتوانند درد سیاتیک را کاهش دهند و از تشدید آن جلوگیری کنند. جواب اولین و راه صحیحتر، تغییر سبک زندگی است. برای داشتن یک روش زندگی سالم و کاهش درد سیاتیک، موارد زیر را رعایت کنید:
اگر مجبورید برای مدت طولانی در یک جایی بنشینید، سعی کنید هر ۵۰ دقیقه یکبار وضعیت نشستن خود را تغییر داده و یا چند قدم بروید.
از یک رژیم غذایی مناسب استفاده کنید که شامل مصرف کمترین میزان شکر، اسید چرب ترانس و کلسترول باشد، و به جای آن میزان بیشتری از ماهی، سبزیجات و میوه را در رژیم خود قرار دهید.
مصرف محلول نمک اسپوم میتواند به آرامش عضلات کمک کند و درد عصب سیاتیک را کاهش دهد.
در مراحل ابتدایی بیماری، از مسکنهای بدون نسخه که از داروخانه تهیه میشوند، استفاده کنید.
کسانی که درد سیاتیک دارند چگونه باید بخوابند؟
با توجه به اینکه درد سیاتیک شدید است و ممکن است بر کیفیت خواب فرد تاثیر بگذارد، بهتر است کسانی که مبتلا به این درد هستند، نحوه صحیح خوابیدن را یاد بگیرند. بیمار برای تسکین درد سیاتیک پای راست و چپ باید به حالت جنینی یا به صورت طاق باز به پشت بخوابد. این وضعیت باعث میشود فشار داخل کانال نخاعی به کمترین حد برسد و درد عصب سیاتیک کم شود.
با توجه به شدت درد سیاتیک و تأثیر آن بر کیفیت خواب، بهتر است کسانی که با این درد مبتلا هستند، روش صحیح خوابیدن را رعایت کنند. برای کاهش درد سیاتیک، بیمار باید پاهای خود را در حالت جنینی یا به صورت طاق باز به سمت پشت بچرخاند. این وضعیت باعث کاهش فشار در کانال نخاعی و کاهش درد عصب سیاتیک میشود.
در دوران بارداری، تغییراتی در بدن زن رخ میدهد که میتواند بر درد عصب سیاتیک تأثیر بگذارد. با پیشروی بارداری و رشد جنین، اضافه وزن نیز افزایش مییابد. این اضافه وزن ممکن است باعث ایجاد سندرم پیریفورمیس (مشکل در عضله پیریفورمیس) شود و باعث انقباض عضلات باسن گردد. این انقباض عضلات باسن میتواند درد سیاتیک را تشدید کند و حرکات فرد را محدود کند. بنابراین، بارداری میتواند به عنوان یک عامل تحریک کننده برای درد عصب سیاتیک مؤثر باشد.
ریشههای عصب سیاتیک در ستون فقرات کمری قرار دارند و از اینجا از طریق پشت ساق پای راست و چپ به پاها منتقل میشوند. اما برخی از افراد مبتلا به سیاتیک، به طور همزمان نیز ممکن است درد در نواحی گردن (ستون گردنی) را تجربه کنند.
در صورتی که درد در منطقه گردن یا کمر داشته باشید، ممکن است ریشه عصبی شما تحریک شده یا تحت فشار قرار گرفته باشد. این موضوع میتواند منجر به ایجاد بیحسی و سوزش در عضلات بدن شود.
درد بیضه و سیاتیک در اصل دو حالت جداگانه هستند و عمدتاً با یکدیگر ارتباط مستقیم ندارند. در مردان، درد بیضه به علت مشکلاتی مانند هیدروسل، التهاب، یا پیچ خوردگی بیضه و یا عوامل مشابه، ایجاد میشود و اغلب در ناحیه کشاله ران گسترش مییابد.
در مقابل، درد سیاتیک از ناحیه کمر شروع میشود و به طول ران و ساق پا گسترش مییابد. اما به طور معمول، سیاتیک به صورت مستقیم عامل اصلی درد بیضه نیست و علل آن متفاوت هستند.
بنابراین، درد بیضه و سیاتیک علل و مکانهای متفاوتی دارند و به صورت مستقیم به یکدیگر وابسته نیستند. در هر صورت، در صورت تجربه هرکدام از این دردها، معاینه و مشاوره پزشکی مناسب برای تشخیص و درمان مناسب ضروری است.
کمبود ویتامین B12 میتواند به دردناک شدن سیاتیک مرتبط باشد. ویتامین B12 نقش مهمی در سلامت اعصاب ایفا میکند، به خصوص در تولید و حفظ غلاف چربی عصبها. بنابراین، در افرادی که کمبود ویتامین B12 دارند، ممکن است علائم سیاتیک شدیدتر و بیشتری را تجربه کنند، به ویژه در افراد بالای ۶۰ سال.
علاوه بر این، افراد مبتلا به دیابت که متفورمین (Metformin) را مصرف میکنند، نیز به دلیل سوء جذب ویتامین B12، در معرض خطر ابتلا به سیاتیک هستند.
بنابراین، کمبود ویتامین B12 میتواند به طور مستقیم با درد سیاتیک در ارتباط باشد و مراقبت از سطح ویتامین B12 در بدن اهمیت دارد. در صورت تشخیص کمبود ویتامین B12، معمولاً توصیه میشود تغذیه مناسب و یا مکملهای ویتامین B12 مصرف شود، البته با مشورت پزشک.
متوکاربامول یک نوع داروی شل کننده عضلات است که به کاهش فشاری که عضلات بر روی عصب سیاتیک وارد میکنند، کمک میکند. این دارو باعث کاهش درد و عدم راحتی مرتبط با سیاتیک میشود.
در صورت عدم درمان سیاتیک، ممکن است وضعیت بیمار تشدید شده و آسیب به مناطق کمر و باسن رخ دهد. بنابراین، برای جلوگیری از تشدید شدن وضعیت بیمار و جلوگیری از آسیب به عناصر عصبی، لازم است سیاتیک به موقع و به درستی درمان شود.
همچنین، عدم توجه به درمان سیاتیک ممکن است منجر به وقوع آسیبهای عصبی شدید شود، به طوری که حتی داروهای مسکن نتوانند دردها را بهبود بخشند. بنابراین، اهمیت رسیدگی به سیاتیک و درمان مناسب آن برای پیشگیری از عوارض جدی و تسکین دردها بسیار زیاد است.
باید به پزشک مراجعه کنید در موارد زیر:
- اگر درد سیاتیکی که در کمر و پا احساس میکنید پس از چند هفته بهبود یافتن نداشته باشد و همچنان حضور داشته باشد.
- اگر درد کمر و پا همراه با دفع غیرارادی ادرار و مدفوع باشد.
- اگر درد منجر به بیحسی و ضعف در پاها شود و در طول زمان شدت آن افزایش یابد.
- اگر درد سیاتیک همراه با تب یا حالت تهوع باشد.
در این موارد، بهتر است بدون تاخیر به پزشک مراجعه کنید. پزشک میتواند تشخیص درستی را قرار دهد و بر اساس شدت و علائم شما، برنامه درمانی مناسب را تعیین کند. همچنین، در صورت بروز علائم شدید مانند احساس فلجی، عدم کنترل ادرار و مدفوع، یا تب، بهتر است فوراً به پزشک مراجعه کنید.
نظرات کاربران