آلرژی به بادمجان، اگرچه شایع نیست، اما وجود دارد. بادمجان یکی از اعضای خانواده تاجریزی است که ارتباطی با سیبزمینی، گوجهفرنگی، فلفل و تنباکو دارد.
آلرژی به بادمجان: شیوع، عوامل و غذاهایی که باید اجتناب کرد
واکنشهای آلرژیک نسبت به این گروه از گیاهان نسبتاً رایج هستند. آلرژی به بادمجان، اگرچه نادر است، ممکن است به دلیل چندین عامل مختلف ایجاد شود.
بادمجان یکی از غذاهای محبوب، به ویژه در مناطق خاورمیانه و مدیترانه است و در بسیاری از دستور العملهای غذایی این مناطق استفاده میشود. اغلب به عنوان جایگزین گوشت در غذاهای گیاهی مانند برگر بادمجان، میرزاقاسمی، کشک بادمجان، خورش بادمجان و بسیاری از غذاها استفاده میشود. بسیاری از غذاها همراه با مواد یگری بادمجان تهیه میشوند، بنابراین باید به آنها نیز توجه کنید.
حساسیت به بادمجان: علل، علائم و تنوع واکنشها
حساسیت به بادمجان شامل غلظت زیاد هیستامینها، آلکالوئیدها، پروتئینهای حساسیتزاد، فیتواسترولها و رنگدانهها است. واکنشها به بادمجان، بسته به علل و علائم آلرژی، میتوانند از خفیف تا شدید متفاوت باشند.
علائم آلرژی به بادمجان مشابه سایر آلرژیهای غذایی است. اغلب آلرژیهای غذایی در دوران کودکی شروع میشوند، اما ممکن است در طول زمان نیز رخ دهند. حدود ۶ درصد کودکان و ۴ درصد بزرگسالان مبتلا به حساسیت غذایی هستند. حتی اگر قبلاً بدون هیچ مشکلی بادمجان مصرف کرده باشید، ممکن است به بادمجان حساسیت پیدا کنید.
علائم حساسیت به بادمجان
علائم حساسیت به بادمجان شبیه به سایر آلرژیهای غذایی است. شخص ممکن است در حین مصرف یا کمی پس از خوردن بادمجان، به این علائم حساسیت پیدا کند، که شامل موارد زیر است:
- خارش در دهان، گلو یا لبها
- کهیر (سرفه و عطسه)
- تهوع
- اسهال
- سرفه
- ناراحتی معده
- ورم اطراف لبها و دهان
توجه داشته باشید که این فقط برخی از علائم ممکن است و واکنشها به بادمجان در هر فرد ممکن است متفاوت باشد. در صورت تجربه هر یک از این علائم، مشاوره و مراجعه به پزشک متخصص آلرژی و ایمنی اهمیت دارد.
علائم حساسیت به بادمجان و خطر آنافیلاکسی
بیشتر افراد دچار حساسیت به بادمجان، علائم حساسیت خود را تقریباً فوراً پس از مصرف بادمجان تجربه میکنند. اما گاهی اوقات، اولین علائم ممکن است حتی تا چند ساعت پس از قرار گرفتن در معرض بادمجان شروع شوند. در اکثر موارد، علائم آلرژی به بادمجان شدید نیستند. با این حال، افراد دچار آلرژی باید از خطر آنافیلاکسی آگاه باشند. آنافیلاکسی یک واکنش وخیم و تهدید کننده زندگی است که نیازمند مراجعه فوری به پزشک است.
علائم آنافیلاکسی عبارتند از:
- دشواری در تنفس
- ورم گلو
- خس خس
- گیجی
- نبض پایین
- تهوع
- شوک
- دشواری در بلع
در صورت تجربه هر یک از این علائم، باید به سرعت به پزشک مراجعه کرده و مشاوره و درمان مناسب را دریافت کنید.
مسمومیت آلکالوئیدی و حساسیت به بادمجان
آلکالوئیدها موادی هستند که بالقوه میتوانند آلرژن باشند و بیشتراز همه شامل اتمهای نیتروژنی هستند. اثرات آلکالوئیدهای هیستامین به خوبی مشخص شده است، اما در گیاهان تاجریزی آلکالوئیدهای دیگری وجود دارند. در میان بادمجانها، مواردی مانند سولامارژین، سولانیدین، سولاسودین، سولاسونین و تریژونلین از این دسته آلکالوئیدها هستند.
اگرچه این ترکیبات ممکن است منجر به واکنشهای آلرژیک نشوند، اما مصرف دوزهای بالای آنها ممکن است باعث بروز واکنشهای مسمومیتشود. علائم مسمومیت آلکالوئیدی شامل خواب آلودگی، اسهال، استفراغ، سرگیجه و درد معده میشوند. به علت اینکه پخت و پز میزان آلکالوئیدها را کاهش میدهد، برای جلوگیری از واکنشهای مسمومیت، بادمجانها را باید بهخوبی پخت کنید.
آیا همه افراد قابلیت بروز حساسیت به بادمجان را دارند؟
خانواده موسوم به تاجریزی شامل بادمجان میشود. افرادی که حساسیت به سایر اعضای خانواده تاجریزی مانند گوجه فرنگی، سیب زمینی و فلفل دارند، ممکن است نیز حساسیت به بادمجان داشته باشند. بادمجان حاوی مادهای به نام سالیسیلات است که یکی از ترکیبات آسپرین است. بنابراین، افرادی که آلرژی آسپرین یا حساسیت به سالیسیلات دارند، احتمالاً به بادمجان حساسیت یا تحمل ناکافی سالیسیلات دارند.
عموماً آلرژی به بادمجان در دوران کودکی شروع میشود. کودکان بزرگتر و بزرگسالان نیز ممکن است در طول زندگی خود به بادمجان یا سایر اعضای خانواده تاجریزی حساسیت پیدا کنند. افرادی که قبلاً بادمجان را بدون هیچ تأثیری مصرف کردهاند، همچنان ممکن است در آینده به آن حساسیت پیدا کنند.
زمان مناسب برای مراجعه به پزشک
افرادی که علائم حساسیت غذایی دارند، باید زمانی که منبع علائم حساسیت آنها مشخص نیست، به پزشک مراجعه کنند. علاوه بر این، هر فردی که به بادمجان یا سایر غذاها حساسیت دارد و در صورت بروز علائم آنافیلاکسی قرار بگیرد، باید به بخش اورژانس مراجعه کند.
تشخیص حساسیت و مراجعه به پزشک
بعضی افراد میدانند که مصرف بادمجان باعث بروز علائم آلرژی در آنها میشود. آنها پس از خوردن یک بادمجان، به سرعت علائم حساسیت را تجربه میکنند. اما برخی افراد ممکن است علائم آلرژی خود را با تأخیر تجربه کرده و نیاز به تشخیص علت واکنش آلرژیک خود داشته باشند. در صورتی که علت واکنش مشخص نباشد، پزشک عمومی بیمار را به متخصص آلرژی معرفی میکند. متخصص آلرژی به شناسایی غذاهای دیگری که ممکن است در بیمار آلرژی ایجاد کنند، کمک میکند.
هنگام مراجعه به متخصص آلرژی، بیمار باید توضیحات کاملی از جمله تمام حساسیتهای دیگر خود را به پزشک ارائه دهد. متخصص آلرژی ممکن است چندین سؤال درباره زمان شروع علائم و شدت آنها از بیمار بپرسد. در حین انجام آزمایشات مانند اندازهگیری سطح آنتیبادی ایمونوگلوبولین و آزمایشهای خارش پوست، متخصص آلرژی احتمالاً توصیه میکند که فرد با علائم به یک رژیم غذایی خاص پایبند شود. همچنین ممکن است پیشنهاد داده شود که بیمار یک دفتر ثبت غذایی نگهدارد تا زمانی که منبع آلرژی مشخص شود.
غذاهایی که باید اجتناب شود
افراد مبتلا به آلرژی به بادمجان باید در انتخاب غذاهای خود احتیاط کنند. علاوه بر غذاهایی که حاوی بادمجان هستند، مانند کشک بادمجان، آنها باید دستورالعملهایی که حاوی بادمجان در آنها وجود ندارد، مانند موساکا یا سوفله بادمجان، را رعایت کنند.
بادمجان یک جایگزین محبوب برای گوشت در بسیاری از غذاهای گیاهی است، بنابراین بهتر است همیشه برچسبهای غذایی محصولات گیاهی، از جمله برگرهای گیاهی (مانند بادمجان حلقهای سرخ شده)، در رستورانها و فروشگاههای مواد غذایی بررسی شوند.
افرادی که به بادمجان آلرژی دارند، ممکن است حساسیت نسبت به برخی از سایر اعضای خانواده تاجریزی نیز داشته باشند؛
این عبارات عبارتند از:
گوجه فرنگی
فلفل قرمز و سبز
سیب زمینی سفید
گوجی بری
فلفل دلمه
سالیسیلات موجود در بادمجان میتواند عامل علائم آلرژی یا عدم تحمل در برخی افراد باشد. این افراد باید از مصرف غذاهای دیگری که به طور طبیعی حاوی این ترکیب شیمیایی هستند، خودداری کنند. افرادی که آنتی بادی IgE طبیعی دارند اما حساسیت به بادمجان دارند، ممکن است تا حدودی تحمل مقدار کمی از سالیسیلات قبل از بروز علائم داشته باشند.
برخی از غذاهای دیگر حاوی سالیسیلات عبارتند از:
بلوبری
آووکادو
کدو سبز
بروکلی
تمشک
قارچ
اسفناج
انگور
گل کلم
خیار
مناسب است که یک برنامه غذایی مناسب ایجاد کنید. پزشک یا متخصص تغذیه میتوانند برنامهای برای شما طراحی کنند که به شما کمک میکند از غذاهایی که ممکن است علائم را ایجاد کنند، اجتناب کنید و در عین حال مواد مغذی ضروری را برای روزانه خود تأمین کنید. نگهداری یک دفترچه ثبت غذایی میتواند به شما در ثبت غذاهایی که ممکن است واکنش آلرژیک را تحریک کنند، کمک کند.
درمان واکنش آلرژیک به بادمجان:
برای واکنشهای آلرژیک ملایم، میتوان از داروهای بدون نسخه مانند بنادریل (دیفن هیدرامین) استفاده کرد. در صورت بروز واکنش برای بار اول، بهتر است حتماً به پزشک مراجعه شود. پزشک میتواند تشخیص دهد که آیا فرد حساسیت به بادمجان دارد یا واکنش آلرژیک از منبع دیگری نشات گرفته است. این تشخیص میتواند به تعیین برنامه درمانی کمک کند. در صورت رخداد شوک آنافیلاکسی، باید به بخش اورژانس مراجعه شود. شوک آنافیلاکسی در عرض چند دقیقه پس از تماس با آلرژن بوجود میآید و ممکن است مرگبار باشد.
در صورتی که کسی به شوک آنافیلاکسی دچار شود، همراه با او باید مراحل زیر را انجام دهد:
- تماس با شماره اضطراری ۱۱۵
- در صورت دسترسی، استفاده از اپینفرین
- دراوردن لباسهای تنگ و محدود کننده
- دراز کشیدن فرد با پاهایی که کمی بالاتر قرار دارند
- در صورت بروز استفراغ، سر بیمار را به یک سمت خم کنید
- اجتناب از تزریق هر نوع داروی دیگری به جز اپینفرین، زیرا ممکن است فرد حساسیت نشان دهد
نظرات کاربران