آیا فیزیوتراپی باعث درد در بدن میشود؟ آیا فیزیوتراپی عوارض خطرناکی دارد؟ برخی از افراد به دلیل ترس از تکنیکهای فیزیوتراپی و نگرانی از درد و خطر مرتبط با این تکنیکها، از فیزیوتراپی خودداری میکنند و ترجیح میدهند درمان خود را از طریق روشهای دیگر انجام دهند. باید تاکید کرد که فیزیوتراپی یک روش درمانی امن و موثر است و به طور کلی هیچ عارضه خطرناکی به همراه ندارد. حتی دردهای بعد از فیزیوتراپی به طور معمول طبیعی هستند و در اکثر موارد به صورت موقت و با شدت کم رخ میدهند. بنابراین، لازم است توجه داشته باشید که به دلیل ترس و نگرانی از درد و عوارض فیزیوتراپی، از درمان خود با این روش کاربردی صرف نظر نکنید. در این مقاله، به بررسی علل دردهای بعد از فیزیوتراپی و روشهای پیشگیری از آن میپردازیم تا نگرانیهای شما را برطرف کنیم.
فیزیوتراپی یا توانبخشی
یک شاخه از علوم پزشکی است که اصولاً بر روی استخوانها و سیستم اسکلتی بدن تمرکز دارد. فیزیوتراپی یک روش درمانی ایمن، کاربردی، موثر و غیرتهاجمی است که توسط فیزیوتراپیست انجام میشود و به بهبود عملکرد سیستم حرکتی بدن، جلوگیری از آسیبهای احتمالی و شدیدتر، افزایش انعطافپذیری و تقویت عضلات کمک میکند. با استفاده از فیزیوتراپی و تکنیکهای متنوع آن، درمان افراد به خوبی انجام میشود و این روش درمانی به دو بخش اصلی تقسیم میشود. یک بخش از فیزیوتراپی به تمرینات ورزشی و تمرینات درمانی اختصاص دارد، در حالی که بخش دیگر با استفاده از تکنیکهای دستی و غیردستی انجام میشود.
آیا بعد از جلسات فیزیوتراپی درد طبیعی است؟
در بسیاری از موارد، یک سوالی که ممکن است در ذهن بیماران و افراد وجود داشته باشد این است که آیا درد بعد از جلسات فیزیوتراپی طبیعی است یا نشان از وقوع آسیب جدیدی در بدن میدهد؟ در این باره باید گفت که بعد از جلسات فیزیوتراپی، ممکن است فرد به طور کلی احساس ناراحتی کمی از جمله درد کند. البته این موضوع برای همه افراد به یک اندازه رخ نمیدهد و بستگی به روش درمان، مهارت فیزیوتراپیست، و درجه آسیب و حساسیت بدن بیمار دارد. بنابراین، میتوان گفت که درد کم و کوتاهمدت پس از جلسات فیزیوتراپی به طور کاملاً طبیعی است و علائم خطرناک یا هشداردهندهای ندارد. اما اگر درد شدید باشد و توقف نکند، حتماً باید به فیزیوتراپیست خود اطلاع داده شود.
علتهای درد پس از فیزیوتراپی
همانطور که قبلاً گفته شد، درد پس از فیزیوتراپی بطور عمومی یک مسئله طبیعی است و در اکثر موارد به صورت موقت و خفیف رخ میدهد. این درد میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد.
برخی از علل درد پس از فیزیوتراپی عبارتند از:
استفاده مجدد و فعالیت دوباره عضلات و بافتهای آسیب دیده بدن پس از جلسات فیزیوتراپی؛ زمانی که به عضلات بهبود یافته فشار وارد میکنید، اسید لاکتیک بیشتری تولید میشود و در نتیجه درد و حساسیت افزایش مییابد.
التهاب مفاصل پس از انجام تکنیکهای فیزیوتراپی؛ این نوع التهاب ممکن است موجب محدودیت در حرکت مفصل شده و هنگام تکان دادن مفصل، درد ایجاد کند. این عارضه به ندرت رخ میدهد.
کار بیش از حد عضلات؛ در صورتی که شخص به طور ناگهانی فشار زیادی به عضلات وارد کند و به صورت مکرر و بیش از حد از آنها استفاده کند، درد ایجاد میشود.
قرارگیری مفصل آسیب دیده بعد از فیزیوتراپی نیز میتواند از دلایل ایجاد درد پس از فیزیوتراپی باشد. در وضعیت بدنی نامناسب، فشار به مفصل و درد به هنگام خم و راست کردن و حرکت دادن آن ایجاد میشود.
گاهی تحریک عصب یا تحت فشار قرارگرفتن آن نیز میتواند موجب ایجاد درد پس از فیزیوتراپی شود. به عنوان مثال، در صورتی که ناحیه کمر تحت درمان فیزیوتراپی قرار بگیرد و اعصاب ناحیه پایینی کمر تحت فشار قرار بگیرند و تحریک شوند، ممکن است فرد به هنگام نشستن و قرارگرفتن بر روی کمر درد احساس کند.
افزایش شدت ورزش، آغاز ورزشهای جدید و همچنین ورزشهای غیراصولی که فشار به مفصل میآورند، میتوانند پس از فیزیوتراپی منجر به درد مفصلی شوند.
حساسیت بدن نیز از موارد دیگری است که ممکن است به احساس درد منجر شود. در صورتی که فرد حساسیت بدن داشته باشد، ممکن است پس از فیزیوتراپی به مدتی درد داشته باشد.
کشش عضلات نیز از دیگر عواملی است که میتواند پس از تمرینات فیزیوتراپی منجر به درد خفیف شود.
علاوه بر این، خطاهای فیزیوتراپیست و درمان نادرست نیز میتواند به آسیب بدن و در نهایت بروز درد منجر شود. دردهای این نوع معمولاً شدید و طولانی مدت نیستند، اما حتماً باید بعد از گذشت دو تا سه روز به فیزیوتراپیست اطلاع داده شود.
تأثیرات جانبی فیزیوتراپی
یکی از نگرانیها و اضطرابهای افراد مربوط به عوارضی است که در حین یا پس از درمان فیزیوتراپی ایجاد میشود. باید گفت که این روش یکی از روشهای امن و مطمئن است و فقط در صورتی که فیزیوتراپیست مهارت و تجربه کافی را نداشته باشد، ممکن است برای فرد مشکلاتی به وجود آورد. قبل از انجام هر یک از این روشها و تکنیکها، ابتدا وضعیت سلامت بدن از جمله سلامت قلب، عدم وجود باطری در قلب، عدم وجود تومورهای خبیث، عدم بارداری، عدم وجود پلاتین در ناحیه آسیب دیده، عدم فشار خون بالا و دیابت، و همچنین بیماریهای دیگری که ممکن است با انجام برخی از تکنیکهای فیزیوتراپی ناراحتی و خطر به بدن وارد شود، مورد بررسی قرار میگیرند. سپس با توجه به وضعیت سلامت فرد، فیزیوتراپیست از تکنیکهای فیزیوتراپی استفاده میکند.
عوارض موقت و جانبی این روش عبارتند از:
- درد خفیف یا سوزش
- تورم در ناحیهای که فیزیوتراپی روی آن انجام شده است
- اسپاسم و گرفتگی موقت عضلانی
پیشگیری و کنترل درد پس از فیزیوتراپی
بعد از انجام فیزیوتراپی، ممکن است علائم و عوارضی که باعث ناراحتی بیمار میشوند، ظاهر شوند. بهتر است بعد از فیزیوتراپی، برای کنترل درد و عوارض دیگر و همچنین کاهش و بهبود آن، به موارد زیر توجه کنید:
- استفاده از کمپرس سرد:
بعد از فیزیوتراپی، بر روی ناحیه تحت درمان، از کمپرس سرد یا یخ استفاده کنید. این کار به کاهش تورم و التهاب و درنهایت کاهش و به بهبود بافتهای التهابی کمک میکند. (توجه داشته باشید که کمپرس را به صورت غیرمستقیم بر روی ناحیه فیزیوتراپی شده قرار دهید و آن را به مدت ۱۰ دقیقه انجام دهید.)
- تنفس آرام:
روزانه ۵ تا ۱۵ دقیقه وقت خود را برای تنفس آرام اختصاص دهید. این کار به کاهش درد پس از فیزیوتراپی کمک میکند.
- مصرف مایعات:
بعد از اتمام جلسات فیزیوتراپی، حتماً مایعات زیادی بنوشید و روزانه 4 تا 5 لیوان آب مصرف کنید. این کار به دفع مواد زائد و سموم بدن کمک میکند و بهبود گردش و جریان خون را تسهیل میکند.
- تکنیکهای فیزیوتراپی:
فیزیوتراپیست به شما تکنیکهایی را برای کاهش درد پس از فیزیوتراپی آموزش خواهد داد. حتماً از این تکنیکها استفاده کنید و آنها را طبق دستور فیزیوتراپیست انجام دهید.
- ماساژ:
یکی از روشهای مؤثر در کاهش درد و بهبود آن، ماساژ ناحیه دردناک است. پس از فیزیوتراپی، میتوانید از روغنهای گیاهی یا پمادهای ضد درد و ضد التهاب، و حتی آب گرم یا سرد، برای ماساژ ناحیه دردناک استفاده کنید تا درد تسکین یابد.
- حمام:
حمام نیز یکی دیگر از اقداماتی است که میتوانید بعد از جلسات فیزیوتراپی برای تسکین و کاهش درد انجام دهید. این کار به افزایش جریان خون و بهبود بافتها کمک میکند و منجر به کاهش التهاب و درد میشود.
نظرات کاربران