متأسفانه برخی از ما فکر میکنیم که شکرک زدن عسل نشانه کیفیت پایین یا غیرطبیعی بودن آن است. گاهی حتی شاهد بودهایم که عسل شکرکزده را به دلیل عدم مرغوبیت دور میاندازیم. اما این نظریه کاملاً اشتباه است و شکرک زدن عسل به هیچ وجه نشانهای از تقلبی بودن آن نیست. در ادامه به شرح دقیقتر این موضوع پرداخته خواهیم شد.
ریشه اصلی شکرک زدن عسل، متبلور شدن بلورهای عسل است که علت اصلی ایجاد این ویژگی در عسل طبیعی است. مواد قندی متنوع و فراوانی در عسل طبیعی وجود دارد که به دلیل عوامل متعددی متبلور شده و جامد میگردند. در این لحظه، عسل شکرک زده است. در واقع، عسل طبیعی شکرک میزند زیرا محلول قندی در آن اشباع شده است. به عبارت دیگر، محتوای قندی در عسل طبیعی بخش قابل توجهی از آن را تشکیل میدهد و باعث میشود که محلول قندی برای متبلور شدن تمایل زیادی داشته باشد.
چگونه عسل شکرک زده را به حالت اول برگردانیم؟
اگر مایل به خوردن عسل شکرک زده نیستید، میتوانید شیشه عسل را در آب با دمای ۴۰ تا ۶۵ درجه سانتیگراد قرار داده و منتظر شوید تا آخرین بلور محو شود و عسل به حالت اولیه خود بازگردد. سپس آن را از آب خارج کنید. به هیچ عنوان نباید عسل را روی حرارت مستقیم قرار دهید. عسلی که شکرک زده شده حتماً خالص است، اما عسلی که شکرک نزده شده ممکن است ناخالص باشد.
چند ویژگی درمانی عسل وجود دارد که به ندرت در مورد آنها صحبت میشود، شامل:
۱. درمان ناخن های شکننده:
بر اساس تحقیقات انجام شده، یکی از بهترین درمانها برای بهبود ناخنهای شکننده و درمان «قارچ ناخن»، که به دلیل شیوع کاشت ناخنهای غیراصولی به عنوان یک واقعیت اجتنابناپذیر در جامعه شناخته میشود، استفاده از عسل طبیعی است.
۲. بهبود خواب آرام:
عسل، یکی از بهترین درمانهای طبیعی برای بهبود خواب و درمان بیخوابی است. به دلیل اینکه مشکل بیخوابی معمولاً با سیستم عصبی بدن مرتبط است، مطابق با تحقیقات علمی، نوشیدن یک فنجان چای سبز یا شیر گرم با عسل میتواند به بهبود شرایط عصبی و داشتن خواب آرام کمک کند.
۴. درمان آکنه:
عسل با جذب آلودگی ها از روی پوست و منافذ آن، مانند یک شوینده طبیعی عمل می کند. به دلیل اینکه عسل یک ماده ضد عفونی کننده و ضد باکتریایی طبیعی است، به عنوان ماده مؤثر در درمان آکنه، نرمی، لطافت و التیام پوست شناخته می شود. برای درمان آکنه و تمیز کردن پوست، یک لایه نازک عسل طبیعی را روی صورت بمالید و اجازه دهید ۳۰ دقیقه روی آن بماند و سپس صورت خود را با آب ولرم بشویید. پیش از استفاده، بهتر است مقداری عسل را روی یک قسمت از پوست خود امتحان کنید، زیرا عسل مانند هر ماده طبیعی دیگری ممکن است آلرژی زا باشد.
۵. درمان چروک، خشکی و پیری پوست:
عسل یک مرطوب کننده طبیعی است و به عنوان یک مرطوب کننده مؤثر برای لایه های بیرونی پوست صورت و بدن استفاده می شود. یکی از خواص فوقالعاده این مرطوب کننده، درمان چروک های پوست، خشکی، زخم و خراش پوست نقاط حساس بدن است.
برای ساخت یک ماسک مرطوب کننده با عسل طبیعی، می توانید یک قاشق عسل را با یک قاشق روغن زیتون ترکیب کرده و به صورت یک لایه نازک روی پوست خود بمالید. اجازه دهید حداقل ۱۵ دقیقه روی پوست بماند و سپس با آب ولرم بشویید. این روش میتواند به بهبود سلامت پوست و کاهش چین و چروک های پوست کمک کند.
یکی از بهترین ماسکهای رطوبترسان و ضدپیری برای پوست بدن و صورت، ترکیبی از یک قاشق چای خوری عسل طبیعی، یک قاشق چای خوری روغن پاپایا و یک قاشق چای خوری شیر محلی یا ماست است. برای استفاده، این ترکیب را به مدت ۳۰ دقیقه روی پوست صورت قرار دهید و در این فاصله هر چند دقیقه یکبار پوستتان را ماساژ دهید تا بهبود سرعت و گردش جریان خون سبب سفت شدن پوست شود. بعد از ۳۰ دقیقه، صورتتان را با آب ولرم بشویید و با یک حوله تمیز به آرامی پوستتان را خشک کنید. این روش میتواند به بهبود سلامت پوست و کاهش علائم پیری پوست کمک کند.
۶. از بین بردن زگیل:
عسل مانوکا، که عسل حاصل از درخت چای است و بهترین عسل موجود در دنیاست، اتفاقاً از جمله بدبوترین عسلها و بومی کشور نیوزیلند است، یک درمان فوقالعاده برای درمان زگیل محسوب میشود. برای استفاده، یک لایه ضخیم از عسل مانوکا را روی زگیلها بمالید و به مدت ۲۴ ساعت روی زگیل با یک پارچه تمیز بپوشانید. پس از ۲۴ ساعت، عسل روی موضع را با آب ولرم بشویید و چند بار این کار را تکرار کنید تا زگیلها درمان شوند. این روش میتواند به بهبود سلامت پوست و کاهش علائم زگیلها کمک کند.
7.درمان فشار خون بالا:
طبق نتایج یک تحقیق علمی که در سال ۲۰۱۱ منتشر شد، عسل طبیعی یک روش درمانی مؤثر برای بیماری فشار خون بالا است.
۸. پیشگیری از سکته قلبی:
یکی از بهترین مواد غذایی برای تأمین انرژی عضلهی پرکار مانند قلب، عسل طبیعی است. انرژی موردنیاز عضلات بدن از طریق سوختن گلوکز داخل سلولهای بدن آزاد میشود و عسل هم منبعی غنی از گلوکز است. همچنین، عسل دارای آنزیمهایی است که قادرند چربیها را تجزیه کنند. بهعلاوه، مصرف عسل باعث میشود که انرژی فراوانی برای تحریک و تقویت قلب تأمین شود، چربیهای داخل قلب کاهش پیدا کنند، عروق گشاد شوند و تنگیشان رفع شود، جریان خون در قلب و عروق افزایش یابد، فشار خون تنظیم شود و درنتیجه از ریسک بیماریهای قلبی و همچنین خطر سکته قلبی جلوگیری میشود.
۹. مبارزه با سلولهای سرطانی:
ترکیبات فلاونوئیدی عسل بهعلاوه خاصیت آنتیاکسیدانی آن، سبب شدهاند که عسل طبیعی بهعنوان یک ماده برای مبارزه با سرطان مطرح شود. همچنین، مصرف عسل در برنامه غذایی روزانه میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و در درمان سرطان نقش بسزایی داشته باشد. طبق تحقیقات علمی، بهنظر میرسد که مصرف عسل با جلوگیری از پیشروی سلولهای سرطانی به روند درمان انواع سرطان کمک میکند.
10. درمان بیماریهای معده:
عسل بهخاطر خاصیت آنتیاکسیدانی و مبارزه با رادیکالهای آزاد، میزان برگشت اسید معده را کاهش میدهد. بیماری رفلاکس معده یا همان ترش کردن معده بهخاطر ضعیفشدن «اسفنگتر مری» (عضلهی تنگکننده بین مری و معده) است. مصرف عسل باعث تحریک و رشد مجدد این اسفنگتر و درنتیجه کاهش برگشت محتویات معده به مری یا همان ترش کردن میشود (ترش کردن با سوختن پشت جناغ سینه و سردل همراه است).
پشت پرده شکرک زدن عسل:
اکنون که ما فهمیدیم عسل طبیعی قادر به تشکیل بلورهای خود است، ممکن است بخواهید بیشتر در مورد علت این پدیده طبیعی بدانید. بدیهی است که برای این پدیده علتهای متعددی وجود دارد و همین عوامل باعث تفاوت در زمان شکرک زدن عسلهای مختلف میشوند.
ریشه اصلی شکرک زدن عسل:
علت اصلی تشکیل بلورهای عسل در عسل طبیعی، متبلور شدن قندهای موجود در آن است. همانطور که میدانید، عسل طبیعی حاوی مواد قندی مختلف و فراوانی است. این مواد قندی به دلیل عوامل مختلف، متبلور شده و به صورت جامد شکل میگیرند. در این حالت، عسل به عنوان یک عسل شکرکزده شناخته میشود. در واقع، عسل طبیعی شکرک میزند زیرا محلول قندی در آن اشباع شده است. به عبارت دیگر، مقدار مواد قندی در عسل طبیعی، بخش قابل توجهی از آن را تشکیل میدهد و این باعث میشود که محلول قندی برای متبلور شدن تمایل زیادی داشته باشد.
نظرات کاربران